Home

Nieuws

Vlees Willy Selten verwerkt in kroketten en hamburgers

Amsterdam – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een lijst met producten vrijgegeven waarin mogelijk vlees van de van fraude betichte vleesverwerker Willy Selten in is verwerkt.

Het vlees blijkt onder andere verwerkt te zijn in hamburgers, kroketten en carpaccio. De lijst werd bekend gemaakt naar aanleiding van een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) van voedselwaakhond Foodwatch.

Deze organisatie vindt het onacceptabel dat consumenten geen inzicht hebben gekregen in de producten waarin het verdachte vlees verwerkt is. Selten kwam vorig jaar in opspraak toen het vermoeden rees dat er op het bedrijf paardenvlees in rundvlees verwerkt zou zijn. Toen de NVWA de administratie van de vleesverwerker naliep, bleek het van verschillende partijen vlees onmogelijk om de herkomst te duiden en werd 50 miljoen kilo rundvlees teruggeroepen. Een deel hiervan lag echter al bij de consument. Foodwatch probeert sinds die tijd te achterhalen in welke producten het vlees precies terecht is gekomen, maar de NVWA wilde hier tot nu toe niet aan meewerken om het imago van de gedupeerde bedrijven niet te schaden.

Nu heeft de NVWA toch een lijst vrijgegeven met meldingen van betrokken bedrijven, die Foodwatch op haar site heeft geplaatst.  Op de lijst zijn veelal merknamen weggehaald om deze zoveel mogelijk te anonimiseren, hoewel een aantal er wel op staat. Foodwatch is hier nog niet mee tevreden en dringt er bij de NVWA opnieuw op aan om de volledige lijst bekend te maken. "Het is niet onze intentie dat betrokken bedrijven reputatieschade oplopen," stelt Foodwatch in een bijgaand bericht. "De bedrijven die zich netjes aan de regels hebben gehouden en melding hebben gedaan bij de NVWA zijn net zo goed slachtoffer van de vleesfraude."

Of registreer je om te kunnen reageren.