Home

Nieuws 2173 x bekeken 10 reacties

Tot 8 ton boete bij overtreding Wet Dieren

Den Haag - Bedrijven kunnen tot €810.000 aan bestuurlijke boete krijgen voor overtredingen van de Wet Dieren.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Boetes kunnen nog hoger uitvallen, als een bedrijf een omzet heeft van meer dan €8,1 miljoen. Dan kan de boete oplopen tot 10 procent van de jaaromzet in het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de boete wordt opgelegd.

De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding en de verwijtbaarheid.  Naast de boetes aan bedrijven kunnen ook boetes worden opgelegd aan personen, bijvoorbeeld de bestuurders van de bedrijven die in de fout gaan.  Boetes voor personen zijn een tiende van de boetes voor het bedrijf.

Bij de bepaling van de boete houdt het ministerie rekening met de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of milieu. Ook telt mee of iemand of een bedrijf al eerder in de fout is gegaan en in hoeverre de overtreding effect heeft op het vertrouwen in een sector in het algemeen.

Naast boetes kan de overheid nog een heel arsenaal aan andere maatregelen uit de kast halen, variërend van vernietiging van producten, intrekken van een erkenning, sluiting van een bedrijf tot een verbod om producten op de markt te brengen.

Laatste reacties

 • jan67

  krijgen wetenschappers die liegen en bedriegen ook zon boete???

 • info36

  Bij de bankenfraude hebben ze dit niet gedaan! Daar zijn de verantwoordelijken niet beboet of bestraft. En dat was toch wel iets ernstigers dan of je per ongeluk een stukje paardenvlees op je bord krijgt i.p.v. rundvlees.

 • vandenbrandcv1

  Los van het feit dat dergelijke boetes buiten proportioneel hoog zijn, legt boerderij.nl niet uit om wat voor soort strafbare feiten het gaat in dit artikel

 • mali

  wet dieren?

 • Wim Toornstra

  Boetes in dit land staan al langer niet meer in verhouding tot het gepleegde delict. Het dient nog maar een doel en dat is het spekken van de kas.

 • gjsteenwijk1

  Ik zal wel dom zijn hoor, maar welke maatschappelijke problemen moeten er na invoering van Wet Dieren worden voorkomen ????? Wie kan/wil het mij uitleggen?

 • wmeulemanjr1

  boerderij, wat houd WET DIEREN precies in????????????????? Verklaar dit specifiek...

 • aarthamstra1

  De boete is niet het kwalijke .Het kwalijke zit in het feit dat de NVWA beslag legt op alle geld stromen enz ,Vervolgens duurt het vooral door de vertraging tactieken van het Nvwa jaren en jaren voor er RECHT gesproken word. Zover komen bedrijven niet zijn ze al lang kapot.
  Voor MULTINATIONALS zijn aparte regelingen.

 • Zuperboer

  Als je een foute verzekeringspolis verkoopt is daar ook al een boete voor geregeld in Nederland? Opschieten ELI, aan het wark!

 • schoenmakers1

  een wet als deze kan alleen maar voor boeren gaan gelden, we kennen Dijksma toch

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.