Home

Nieuws

Saudi-Arabië tegen productieverlagingen olie

Wenen - Saudi-Arabië wil niet dat belangrijke olieproducerende landen hun productie gaan verlagen in verband met de gedaalde olieprijzen. Dat heeft de Saudische olieminister Ali Al-Naimi woensdag gezegd voorafgaand aan een vergadering van oliekartel Opec in Wenen op donderdag.

Volgens Al-Naimi zal de oliemarkt zichzelf uiteindelijk stabiliseren, zonder dat daarvoor productieverlagingen nodig zijn. Het is daarom niet nodig dat grote olieproducerende landen als Saudi-Arabië en de Verenigde Staten de productie terugschroeven, aldus de minister.

Binnen de Opec is onenigheid over een verlaging van het huidige productieniveau van het oliekartel van circa 30 miljoen vaten per dag. Opec-leden als Iran en Venezuela willen een verlaging, terwijl Saudi-Arabië en Koeweit de productie onveranderd willen laten. De twaalf leden van de Opec zijn goed voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde olieproductie.

De Iraanse olieminister Bijan Zangeneh liet weten dat de Opec eensgezind moet zijn met het oog op de overcapaciteit op de oliemarkt en dat olieproducerende landen buiten het kartel mee moeten doen met een eventuele productieverlaging.

De prijs van Amerikaanse olie ging woensdag 0,3 procent omlaag naar $73,85 (€59,44) per vat. Brent daalde 0,2 procent naar $78,15 (€62,90) per vat.

Of registreer je om te kunnen reageren.