Home

Nieuws 2 reacties

SHV verhoogt bod op Nutreco

Amersfoort – SHV heeft het bod op voer- en vleesconcern Nutreco verhoogd van €40 naar €44,50 per aandeel. Het bod wordt ondersteund door de directie en raad van commissarissen van Nutreco.

Het fors verhoogde bod volgt op een voorgenomen bod van €43,50 van agriconcern Cargill en private equity huis Permira, die het bedrijf na overname willen splitsen.

SHV wil de hoofdactiviteiten bij elkaar houden. SHV is een handelsconglomeraat in familiehanden. Topman Knut Nesse van Nutreco wil visvoer- en diervoedingsdivisies bij elkaar houden om de internationale strategie meer 'body' te geven en voor het bundelen van R&D-krachten. De onderneming wil wel af van de vlees- en mengvoerbedrijven in Spanje en Portugal.
Cargill wil de visvoerdivisie overnemen en Permira de diervoedingsdivisie. Uit de verstrekte informatie blijkt dat DSM geen bod of officieel voornemen tot bod heeft gemeld bij Nutreco. DSM was eerder wel in de markt voor concurrent Provimi, maar verloor de strijd van Cargill, dat met een jaaromzet van omgerekend €109 miljard in 2013 het grootste concern in de internationale agribusiness is.

Of Cargill en Permira met een nieuw bod komen, is niet bekend. Eerder stelde de Vereniging van Eigenaren van Effectenbezitters vast dat SHV geen ervaring in de sector heeft. Permira heeft belangen in de agribusiness in de EU en Israël. Permira's interesse is opvallend: de Londense investeerder – die zo'n €20 miljard vermogen weg zet – verkocht in 2008 nog Provimi. Nutreco stelt in een verklaring dat het bod van Cargill nog niet definitief was en de rol van Permira onduidelijk.

Nutreco mag concurrerende biedingen afwijzen tenzij deze 8 procent boven het verhoogde bod van SHV liggen. Indien SHV reageert met een even zo hoog bod, blijft SHV leidend. Nutreco is in Nederland onder meer bekend als eigenaar van premixen- en speciaalvoerproducent Trouw Nutrition. Met een omzet van ruim €3,8 miljard in 2013 is de onderneming de grootste in haar klasse, al is de markt voor visvoer en diervoeder met hogere toegevoegde waarde nog versnipperd.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Er zijn verschillende ondernemingen die veel geld willen geven voor een bedrijf om aan een boer iets te verkopen. De marges zullen toch hoger zijn dan dat ze altijd zeggen. Gek dat dat soort bedrijven bedrijven verdienen aan het voer en geld verliezen bij het vlees. Wellicht zijn boeren te weinig scherp bij aankopen van hun voer in verhouding met de vleesaankopen door de supermarkten. De voerverkopers zijn teveel een vriend geworden van de boer en zijn de boeren te aardig geworden naar hun voerverkoper. Wie onderhandelt nog bij iedere voerleverantie? Supermarkten onderhandelen altijd en zelfs nog achteraf.

  • farmerbn

    Er zijn verschillende ondernemingen die veel geld willen geven voor een bedrijf om aan een boer iets te verkopen. De marges zullen toch hoger zijn dan dat ze altijd zeggen. Gek dat dat soort bedrijven verdienen aan het voer en geld verliezen bij het vlees. Wellicht zijn boeren te weinig scherp bij aankopen van hun voer in verhouding met de vleesaankopen door de supermarkten. De voerverkopers zijn teveel een vriend geworden van de boer en zijn de boeren te aardig geworden naar hun voerverkoper. Wie onderhandelt nog bij iedere voerleverantie? Supermarkten onderhandelen altijd en zelfs nog achteraf.

Of registreer je om te kunnen reageren.