Home

Nieuws 4819 x bekeken 24 reacties

Rusland biedt weer openingen

Moskou - Rusland staat de import van bepaalde runderslachtbijproducten en bepaalde vette vleesproducten van runderen uit Frankrijk, Denemarken, Nederland en Italië weer toe.

Vorige week bereikten delegaties van de verschillende overheden hierover overeenstemming. Ook zou Rusland op korte termijn de grenzen weer openen voor import van fokvarkens.

Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de Nederlandse vleesindustrie en nauw betrokken bij de onderhandelingen, is blij met het bereikte resultaat. "De Nederlandse overheid heeft goed werk verricht. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er weer wordt gesproken over markttoegang tot Rusland. We hopen dat dit het begin is van een trendbreuk en dat er ook weer gesproken gaat worden over toegang voor bepaalde vette varkensproducten."

Van Dongen geeft aan dat het daarvoor wel nodig is dat individuele lidstaten de ruimte krijgen van de Europese Commissie om zelfstandig hierover te onderhandelen met de Russen. "Het zou van de zotte zijn als we na de aanstelling van een eurocommissaris die er op toe moet zien dat we niet meer, maar beter Europa krijgen (Frans Timmermans red.) daarvoor niet de ruimte krijgen", aldus Van Dongen. Tot nu toe behandelt Rusland de EU als één staat omdat de export van varkensvlees gebeurde op basis van een Europees certificaat. Nadat Afrikaanse varkenspest was geconstateerd in Polen en de Baltische staten sloot Rusland de grens voor alle varkensvlees van alle lidstaten van de EU. De EU heeft dit conflict voorgelegd aan de WTO.

Laatste reacties

 • agratax2

  Voor de economie is misschien belangrijk dat de handel weer op gang komt. Helaas is het probleem dat de oorzaak van de sancties is niet opgelost. Leveren van eten aan de Russen betekent een extra steun in de rug van Poetin. De Russen die tegen lege schappen aan begonnen te kijken, wijten die leegte aan ons gedrag, TV reclame van Moskou en nu nieuwe voorraad met als TV uitleg Dankzij de inspaning van de regering is de EU door de knieen, zie je wel hoe slap hun knieen zijn. Slot conclusie in hetzelfde TV commentaar 'De Krim en Oost Oekraine blijven in onze invloedsfeer' of moet ik zeggen zijn en blijven Russisch. Voor de economie en voor de Russische burgers kan ik alleen maar blij zijn, maar wetende hoe de feiten verdraait worden beangstigt me de gretigheid waarmee Nederland de koelauto's laadt. Deze handel zal de 'geheime vluchten' zonder transponders niet doen afnemen.

 • Snel

  We moeten ons niet met de binnenlandse politiek bemoeien in Rusland met de annexatie van voormalige Oostbloklanden. Ze zijn helemaal in hun eer en eigenwaarde aangetast dat deze landen allemaal de neus richting `t westen lieten hangen. Handel is handel en dat moeten we koesteren. Laat de regering zorgen dat onze eigen economie steviger op poten komt.

 • farmerbn

  Ook wij in het Westen worden door de overheid misleid en belogen. We hadden en hebben in de Oekraine niets te zoeken. Als Poetin slap was geweest was Oekraine nu misschien NAVO-lid geworden ondanks we Poetin hadden beloofd dit niet te doen. Poetin heeft gewoon gewonnen en laat nu weer producten toe en daar kunnen we van profiteren.

 • Elevage

  Juist Snel@ dat is de enige juiste reactie.
  Laat eerst maar eens de binnenlandse aangelegenheden op orde zijn voordat je een ander voor de voeten gaat lopen.
  En dan nog............ waar bemoei je je mee.
  Zoals wij reageren op allerlei actiegroepen, zo reageert Nederland op Rusland. geen wonder dat er irritatie ontstaat

 • piethermus1

  De ouwe KGB-er en Stalin-liefhebber Poetin dient het veld te ruimen.... en zijn regime met hem. Met zulke lui doe je geen zaken.... Behalve mensen en boeren met slappe knieën, die doen graag zaken met iedereen. Mensen en boeren met slappe knieën hebben dat ook geen moraal en ethisch besef.....

 • petit

  wie denkt er nu dat rusland een markt kan blijven ......, zinloos !!!!, de tijd was gekomen om te stoppen .... , al was het maar uit respect!

 • Mtstermors1

  Hoezo hebben we geen respect, als we zaken doen met rusland. De mensen komen er ook niet door weer. Als het zo doorgaat komen er nog veel meer slachtoffers als we geen zaken gaan doen, is erg wat er is gebeurd in oekraine, je moet de mensen ook niet vergeten maar je kunt er ook niet in blijven hangen, de onderste steen komt toch niet boven, zo gaat het nu eenmaal in die landen

 • gjcamps

  Het is goed dat de grenzen weer open gaan en de handel op gang komt. De huidige situatie heeft helemaal niemand wat aan en heeft ook niets met respect voor Ukrainse burgers te maken maar meer met ego's van onze politica die slaafs achter Obama aanlopen. De Krim is net zoals de DDR 25 jaar geleden, terug waar de burgers bij willen horen, het oorspronkelijke vaderland, Rusland resp. Duitsland.

 • piethermus1

  ik heb geen respect voor mensen en boeren met slappe knieën , zonder moreel en ethisch besef...

  ik heb dus ook geen respect voor mensen die heulen met foute regimes zoals dat van poetin

 • Muito

  Binnenkort fokvarkens daarheen. Naar de grote bedrijven die er lekker Russische vette varkensdelen van maken, en de magere delen weer naar het westen sturen!

 • Muito

  Op hun grote zeugenbedrijven via biggen en varkens

 • gjcamps

  Ik heb geen respect voor schijn democratische regeringen die zogenaamde democratische waarden en vrijheid voor het Ukrainse volk verkondigen terwijl een visum voor het vieren van een doopsel als peetoom 2x geweigerd werd. Lang leve de vrijheid! Pieter Hermus open aub je ogen, stop met het ondersteunen van het 4e rijk (EU).

 • piethermus1

  geloof je eigen onzin gjcamps... succes ermee...

  alleen dankzij een poolse paus, amerikaanse president reagan kan jij je de vrijheid en luxe permitteren om zo af te geven op het eigen vrije westen, westerse waarden en je een vriend wanen van poetin's rusland

 • LUCTOR

  In principe heeft Rusland dan democratisch gehandeld om de provincies van de EU gelijk te behandelen vraag me dan soms ook wel eens hardop af of we wel zo gelukkig moeten zijn met het lidmaatschap van de EU.

 • piethermus1

  zonder nederland in eeg, eg, eu had er nu geen nederlandse landbouw meer bestaan... eenieder die dat betwijfelt, dient aan de eigen verstandelijke vermogens te twijfelen...

 • alco1

  Nou!!!! Piet. Daar twijfel ik over.
  Ik heb nog nooit kunnen merken dat de supers EU gelinieerd zijn.
  Maar dat zal dus wel aan mijn verstandelijke vermogen liggen.

 • piethermus1

  Je mag ook aan de zwaartekracht twijfelen, hoor... Ook dat staat eenider vrij. Ook al is het behoorlijk onzinnig.

 • alco1

  Piet. Ook jij mag een mening hebben.

 • piethermus1

  Echt waar? Wat aardig! Dank je wel, hoor! Echt tof! Echt vet! Echt cool!

 • Ishtar

  De waarheid ligt idd in het midden.
  Voor de toekomst is het voor Europa veel beter om een goede relatie te hebben met Rusland.
  Rusland zal intern ook nog wel wat intern werk te verrichten hebben.
  En de huidge geo politiek oorlog in Oekranie zal toch ooit vredig opgelost moeten worden, met voor beide landen een respectvolle omgang
  en respect voor landsgrenzen.
  Dat Europa en vooral NL als een schoothondje achter Amerika aan loopt is een splinter die velen niet zien.
  Het handelsverdrag van Europa met Amerika zou nooit getekend moeten worden.
  Ook zal Rusland een partner zijn tegen de power play qua gentech modificatie van de hele voedsel keten.
  Maw, Europa moet een eigen en goede relatie opbouwen met Rusland.

 • ed12345

  Piethermus in #13 ziet u het aardig juist Reagan heeft Rusland gewoon failliet gemaakt door de bankrente HEEL hoog op te schroeven (wij hebben tot 27% rente aan de bank betaald)werd de us$ voor de russen onbetaalbaar'Zonder een schot te lossen is het vrede gebleven

 • piethermus1

  Europa moet een goede relatie opbouwen met een betrouwbaar Rusland met een betrouwbaar regime daar. Het Poetin-regime is dat niet.

 • Elevage

  wat fijn dat je dat vanaf hier in je eigen veilige Nederland kan zeggen!
  Binnenlandse politieke aangelegenheden daar moet je je niet mee bemoeien. Die moeten in het land opgelost worden als het daar een probleem is, en niet door een stelletje betweters vanachter de grens.
  Ieder land zijn eigen waarde, en dat wil niet zeggen dat we allemaal Europees moeten doen en zijn. Wie zegt dat wij heilig zijn en op alles het juiste antwoord hebben.......

 • gjcamps

  Pieter, Brussel wil telkens hun eigen invloedsfeer vergroten terwijl we binnen de huidige EU al kampen met gigantische economische en sociale problemen. Een verdere expansie met een gesloten beurs gaat niet lukken en is ook niet eerlijk t.o.v. Ukrainse bevolking. Veel Ukrainers weten dit en kiezen dan toch liever voor het vertrouwde Moscow. Respecteer die keuze. Een voorbeeld, Brussel propageerd vrijheid voor inwoners van Ukraine, waarom moeten ze wel door een strenge visumprocedure als ze een keer op vakantie willen in de EU? Wij mogen immers zonder visum naar hun land. Voor Rusland hebben ze geen visum nodig.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.