Home

Nieuws 1 reactie

Proef nieuw kwaliteitssysteem wolvee

Doetinchem - LTO Nederland, Vee&Logistiek Nederland en de Centrale Organisatie voor de Vleessector hebben een proef voor een nieuw kwaliteitssysteem in de schapensector ontwikkeld, Profitschaap.

De beoogde datum van ingang van de proef is 15 december, maar een aantal punten moet nog wel worden afgestemd met inspectiedienst NVWA. De pilot zal een half jaar duren.

Met de test, die eerst alleen geldt voor handelaren, verzamelplaatsen en veemarkten, wil de sector de tweede verzamelslag weer mogelijk maken. Naast de tweede verzamelslag is het doorverkopen van weidelammeren via veemarken en verzamelplaatsen ook onderdeel van het nieuwe kwaliteitssysteem. Het zal dan voor het eerst in twaalf jaar zijn dat weidelammeren weer via de markten en verzamelplaatsen naar erkende weidebedrijven mogen.

Het wegvallen van de tweede verzamelslag heeft in het voorjaar en de zomer de nodige impact gehad op de handel op de veemarkten. Exporteurs en handelaren waren minder geïnteresseerd in de lammeren, omdat zij niet meer via een verzamelplaats hun vrachtwagens verder konden vullen. Dit betekende dat er halfvolle vrachtwagens naar de slachthuizen moesten, met als gevolg hogere transportkosten per lam.

Als de proef succesvol blijkt, zal LTO ook schapenhouders gaan werven voor deelname aan het kwaliteitssysteem. Voor deelname wordt naar verwachting €25 gerekend.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.