Home

Nieuws 1785 x bekeken 8 reacties

'Prijs en niet veiligheid leidend in voedselketen'

Wageningen – Het enige echt leidende motief in de voedselketen is nog altijd de prijs en niet de vraag of voedselveiligheid en kwaliteit geborgd is.

Private kwaliteitssystemen steunen op elkaar en bieden zo een schijnzekerheid. Dat zei inspecteur-generaal Harrie Paul van de NVWA tijdens het Agri & Food Topdebat dat Boerderij en Wageningen UR samen organiseerden.
Volgens Paul moeten ondernemers kritischer kijken naar de vraag of ze wel echt weten met wie ze zaken doen. "Tijdens de furazolidon-affaire belden ondernemers me en ze zeggen dan 'het overkomt mij'. Dat is dus niet zo, u kiest." Het ontbreekt volgens Paul te vaak aan verantwoordelijkheidsgevoel; vaak wordt gewezen naar rotte appels terwijl het systeem, waarin prijs leidend is, bijdraagt aan fout gedrag.
In de keten wordt teveel blind gevaren op 'systemen op reality checks', aldus Paul, die een schijnzekerheid bieden. "Ik kom bij bedrijven en dan zie je een wand vol bewijsschriften. Maar het ene kwaliteitssysteem leunt op het andere en de ene audit vertrouwt op de andere." Hij pleit voor meer onaangekondigde controles en het royeren van bedrijven die slecht presteren, wat nu zelden tot nooit gebeurt.
Volgens Paul zijn er in Nederland voldoende en goede wetten en regels voor de levensmiddelenindustrie. Als je een woud aan wetten en regels creëert, kan volgens Paul in de keten onterecht het gevoel te ontstaan dat als in wetten en regels iets niet expliciet verboden is, het dus mag. "Ik zie het liefst globale wetten met een duidelijke doelomschrijving."
Paul stelt dat in 2014 zo'n 450 WOB-verzoeken zijn ingediend, tegen 200 in 2013. Die golf aan verzoeken tot openbaarmaking van wat op het gebied van voedselveiligheid precies gebeurt in de keten leidt er volgens Paul toe dat er in de nabije toekomst "echt heel veel bekendgemaakt gaat worden." Een verzoek kan al 10.000 pagina's beslaan. "Natuurlijk gaan journalisten daarin iets vinden."
Paul roept partijen in de keten op zelf te kijken naar hoe ze slecht nieuws zelf op een gecontroleerde manier naar buiten kunnen brengen. Volgens Paul zijn er structurele stromen met verboden product.

Laatste reacties

 • Burgerman9

  Volgens mij is het geen kwestie van het woud aan regels waardoor men denkt dat iets is toegestaan als het niet expliciet verboden is. Het is veeleer een mentaliteitskwestie, het moreel kompas wat niet zo zuiver werkt, want inderdaad : de ondernemer kiest toch echt zelf. Met als gevolg die structurele stromen met verboden product.
  Die zijn niet het gevolg van vele regels maar van dubieuze mentaliteit.

 • info36

  Ik heb de ideale oplossing : alle boeren verbieden en alle voedsel importeren. Maar ja dan verliest meneer zijn dikbetaalde baan.

 • ploumenh

  |Beste info Wat zal de buitelandse consument het jammer vinden dat ze het goede voedsel uit nederland dan moeten missen en de rommel die nu naar nederland gaat zelf moeten eten.
  Rommel voedsel wordt geimporteerd goed nederlandvoedsel wordt geexorteerd.

 • E. van der Ven

  Tja is dit de beste oplossing? krijgje in de toekomst nog meer uit afrika/china en america, dààr is alles zeker wel dik voor elkaar!

 • Mozes

  @Burgerman9, het is niet de mentaliteit van de boer maar die van de consument en retail die een anoniem product wil tegen de laagste prijs. De boer en voedselindustrie worden hierdoor gedwongen risico's te nemen om tegen de gewenste prijs te kunnen leveren.

 • info36

  Met mijn reactie wil ik aangeven hoe gestoord zulke uitspraken zijn!
  Nederland wordt steeds zieker..In dit land wordt nog eerder getolereerd dat je je bij I.S. aansluit dan dat je boer bent.

 • harrrie111

  Gaat de heer paul ook de buitenlandse kwaliteitssystemen controleren ?
  Die zijn niet zo streng als hier en daarom kunnen hun goedkoper exporteren zo dat apie goedkoop kan inkopen.

 • Jan van het Zand

  Conclusie: Actiegroepen verzinnen wat. De supermarkten worden onder druk gezet door deze actiegroepen door publicatie van hun verzinsels. De supermarkten gaan eisen stellen aan de productie van voedsel zonder prijsgarantie voor de te maken kosten bij de voedselproducent. De voedselproducent past zijn bedrijfsvoering aan door investeringen te doen. Ziet zijn winst zakken en zijn bestaansrecht is in het geding. Om te voorkomen dat de voedselproducent zijn bedrijf failliet laat gaan, past hij schaalvergroting toe en drukt andere collega-voedselproducenten van de markt de bedrijfsbeëindiging in.
  Dan zijn er actiegroepen die de schaalvergroting een halt toe roepen. Via provincie en gemeente worden procedures voor omgevingsvergunning en dergelijke getorpedeerd.
  De Nederlandse landbouw wordt hierdoor in een spagaat gedwongen.

  Trouwens, de huidige economie wordt gekenmerkt door een reeds 25 jaar durende tweedeling. Het aantal inkomens dat kapitaalkrachtig genoeg is om de economie aan te zwengelen door uitgaven te doen, is drastisch gekrompen. In toenemende mate hollen we de USA achterna in hun rampeconomie, waarin 60 procent van de bevolking of meer onvoldoende inkomen heeft.
  Dit gegeven is de oorzaak van de voedselbanken in Nederland. En dit gegeven is ook de oorzaak dat de consument geen duurder voedsel kan betalen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.