Home

Nieuws 885 x bekeken

Plantum: octrooilicentieplatform geen eindoplossing

Gouda – Plantum vindt het internationale octrooilicentieplatform (ILP) een goede stap maar geen eindoplossing. Niet alle octrooihouders in de groentezaadsector doen mee, het systeem is duur en bovendien niet toegankelijk voor veredelaars die in de akkerbouw, sierteelt of fruitteelt actief zijn. Dat meldt de branchevereniging voor bedrijven die plantaardig uitgangsmateriaal produceren in een verklaring.

Op donderdag 13 november hebben elf groentezaadbedrijven de totstandkoming van het platform gepresenteerd. Het platform faciliteert onder meer een gestandaardiseerde licentieovereenkomst en een arbitragesysteem, dat pas in werking treedt als twee partijen er in onderling overleg niet uitkomen. Doel is dat het voor de deelnemende bedrijven makkelijker wordt om over en weer licenties te verkrijgen.
Plantum verklaarde in 2009 al voor het eerst dat octrooien de beschikbaarheid van plantenrassen voor de veredeling kunnen beperken en dat kwekersrecht en octrooirecht in balans moeten worden gebracht. Alleen zo kan innovatie in de veredeling worden geborgd en dat is volgens Plantum belangrijker dan ooit, gezien de groeiende wereldbevolking en de toenemende vraag naar dierlijke producten waarvoor voer nodig is.
Omdat hierbij niet alle plantgerelateerde octrooien zijn betrokken, ziet Plantum een rol om soortgelijke initiatieven te promoten voor andere gewassen dan groenten. Daarmee is de oprichting van het ILP een tussenstap. Wat Plantum betreft ontslaat de oprichting van het ILP de wetgever niet van zijn verantwoordelijkheid om ook wettelijke oplossingen na te streven die innovatie in de veredeling garanderen.
Plantum heeft het proces tot op heden gefaciliteerd maar is inhoudelijk niet betrokken geweest. Plantum gaat nu met leden van de andere sectoren binnen de vereniging bespreken of het voor hen mogelijk is om een vergelijkbaar systeem als het ILP te ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.