Home

Nieuws 4 reacties

'Overijssel verklaart trekgans vogelvrij'

Zeist – De Vogelbescherming Nederland heeft bezwaar gemaakt tegen de ontheffing voor het afschieten van ganzen in de winterperiode die de provincie Overijssel heeft verleend.

De provincie heeft hiermee de trekganzen vogelvrij verklaart, aldus de Vogelbescherming, en 'stimuleert de massale jacht op ganzen'. De organisatie is kritisch op het ganzenbeleid van Overijssel, dat bedoelt is om schade aan landbouwgewassen te beperken. In een deel van de provincies worden de trekganzen in de wintermaanden ontzien. Naast Overijssel verleende ook Gelderland al een ontheffing voor de wintermaanden. Deze was vooral bedoelt om de schade door grauwe ganzen aan grasland op specifieke locaties te beperken.

Volgens de Vogelbescherming gaat de provincie Overijssel met haar beleid voorbij aan de verantwoordelijkheid die zij heeft en wordt daarnaast internationale wet- en regelgeving geschonden. Hiermee wordt gedoeld op  afschot nabij natuurgebieden met een internationale beschermingsstatus. De provincie zelf kon maandagmiddag nog geen reactie geven op de bezwaren.

Momenteel worden in Nederland geen ganzen bejaagd. Vanwege de uitbraak van vogelgriep is alle jacht in ieder geval de komende 72 uur verboden.

Laatste reacties

 • alco1

  Natuur Monumenten zal Vogelbescherming wel een kritische brief schrijven.
  Zij willen immers bij monde van Teo Wams 'samenwerken' met boeren.
  Zo zal Staatsbosbeheer ook wel een brief van hen gehad hebben vanwege hun on dierlijke streven in de Oostvaarder Plassen

 • schoenmakers1

  is dat niet raar, dieren gehouden in stallen die de ziekte niet ronddelen worden afgemaakt en de dieren die overal een virusje uitdelen mogen niet bestreden worden, wie kan zoiets bedenken

 • Gijs Gans

  De vogelbescherming heeft meerdere malen de kans gehad om aan te schuiven in Overijssel maar ze wilden maar een ding en dat was 4 maanden winterrust Op uitnodigingen van de provincie werd NIET gereageerd. Dus de partijen die het werkelijk aangaat hebben toen in gezamenlijk overleg hiertoe besloten. Ook SBB heeft aangegeven om mee te werken in hun tereinen ook als er gewoon schade bestrijding in de winter werd uitgevoerd zoals de laatste 5 jaar ook is gebeurd is in Overijssel .in feite is er niets veranderd alleen dat de boeren minder schade uitgekeerd krijgen omdat ze 300 euro behandeld bedrag moeten betalen per aanvraag. Dus nou niet zeuren van de vogelbescherming want er is niks aan de hand ook Nm zat erbij toen het FBE plan werd vastgesteld en gingen accoord

 • ed12345

  Ik denk dat na vogelbescherming ,natuurbescherming en zo'n heel vrachtje beschermings clubs het hoog tijd wordt dat er een boerenbescherming wordt opgericht om een beetje tegenwicht te geven aan dat een richtingsverkeer

Of registreer je om te kunnen reageren.