AlgemeenNieuws

‘Overijssel verklaart trekgans vogelvrij’

Zeist – De Vogelbescherming Nederland heeft bezwaar gemaakt tegen de ontheffing voor het afschieten van ganzen in de winterperiode die de provincie Overijssel heeft verleend.

De provincie heeft hiermee de trekganzen vogelvrij verklaart, aldus de Vogelbescherming, en ‘stimuleert de massale jacht op ganzen’. De organisatie is kritisch op het ganzenbeleid van Overijssel, dat bedoelt is om schade aan landbouwgewassen te beperken. In een deel van de provincies worden de trekganzen in de wintermaanden ontzien. Naast Overijssel verleende ook Gelderland al een ontheffing voor de wintermaanden. Deze was vooral bedoelt om de schade door grauwe ganzen aan grasland op specifieke locaties te beperken.

Volgens de Vogelbescherming gaat de provincie Overijssel met haar beleid voorbij aan de verantwoordelijkheid die zij heeft en wordt daarnaast internationale wet- en regelgeving geschonden. Hiermee wordt gedoeld op  afschot nabij natuurgebieden met een internationale beschermingsstatus. De provincie zelf kon maandagmiddag nog geen reactie geven op de bezwaren.

Momenteel worden in Nederland geen ganzen bejaagd. Vanwege de uitbraak van vogelgriep is alle jacht in ieder geval de komende 72 uur verboden.

Beheer
WP Admin