Home

Nieuws 3437 x bekeken 27 reacties

Obama's migratieplan bedreigt Amerikaanse boeren

Washington – Het migratieplan van president Obama om vijf miljoen illegale immigranten papieren te verschaffen, dreigt contraproductief uit te pakken voor Amerikaanse boeren. "Het trekt eerder werknemers weg uit de landbouw, dan ons nijpende arbeidstekort aan te vullen." Dat zegt Craig Regelbrugge, voorzitter van de Agriculture Coalition for Immigration Reform.

Obama nam het initiatief op het dossier migratie omdat het Congres weigerde wetgeving vast te stellen. Wie voldoet aan nieuwe eisen – langer dan vijf jaar in de VS of ouder van een Amerikaans kind – is verlost van uitzetting.

Regelbrugge: "Als een arbeider die status bereikt en hij blijft in de landbouw, dan is dat positief voor boer of tuinder. Maar er bestaat de angst dat werknemers, zodra ze legale papieren hebben, in andere sectoren banen zullen zoeken. Dan zijn we slechter af!"

Obama's plan ontbeert maatregelen om een exodus uit de landbouw te voorkomen. Er komt geen betere visumregeling voor seizoensarbeid. Strengere grensbewaking zal het arbeidstekort mogelijk zelfs verscherpen. Het plan van Obama biedt uitkomst voor circa 250.000 documentloze arbeiders, maar in de hele landbouw werken naar schatting meer dan 1,2 miljoen werknemers die niet over de juiste papieren beschikken.

Laatste reacties

 • Ishtar

  mmmm, Amerikaanse sector pleit voor gebruik illegale werknemers zonder rechten en dus slaven arbeid?
  En deze sector bestuurders zien legale medewerkers als een bedreiging?
  Wat een wereld...................

 • agratax2

  Bovenstaand artikel maakt weer eens duidelijk de voedselvoorziening op deze aardbol afhankelijk is van arbeidskrachten zonder enige wettelijke status of bescherming. Nog erger dan ten tijde van de slavernij. Is de situatie in West Europa beter dan de geschertste Amerikaanse?? Ik denk het niet en mijn ervaring in Rusland zijn al niet veel beter ook daar (gast)arbeiders zonder wettelijke bescherming of status. Laten we als landbouw eens verstandig worden en niet langer de luxe van de verstedelijkte en verwende consument subsidieeren. Alle werkers in de voedselproductie volgens de wettelijke regels behandelen, dus geldend loon betalen en geen illegale werknemers meer in dienst. Dit betekent vermoedelijk een agrarische productie, die door het (te) lage prijs dictaat van de vrije wereld handel op dergelijk laag niveau komt, dat er ook in het rijke deel van de wereld een ernstig voedsel tekort zal ontstaan. Willen voldoende voedsel en gelijke betaling voor iedere werknemer en de landbouw subsidei afschaffen, dan zal er een prijs differentiatie moeten komen voor landbouw producten al na gelang de plek waar ze gemaakt worden. Einde Vrij Wereld Handel waar de laagst kostprerijs LEIDEND is.

 • Mels

  Het is duidelijk dat Ishtar goed weet waar hij over praat en ook echt dat postzegellandje uit geweest is om zich op de hoogte te stellen hoe men in de VS oha om (moet) gaan met zgn illegalen. Moet gaan bedoel ik mee hoe ze op het bedrijf te houden.

 • Maatjan

  Het klopt natuurlijk niet dat de landbouwsector in de USA en wellicht ook Rusland als ik het goed lees, in de benen wordt gehouden door illegale medewerkers. Die zullen ongetwijfeld worden onderbetaald, slecht gehuisvest etc.. Dit is naast ethisch niet te pruimen bovendien oneerlijke concurrentie.
  Wat mij betreft dit oneigenlijk verkregen voordeel d.m.v. importheffingen corrigeren. Er dient zo veel mogelijk sprake te zijn van een level playing field.

 • Piet, Midden-Europa

  @Maatjan, het is niet alleen Rusland en de USA, in de EU rammelt het ook aan alle kanten !!! Goed in NL is de Kontrole wat scherper, gesjoemeld wordt er ook, vaak wordt het met de Huisvesting verrekend !!! Het is wat @Agratax1 schrijft ; de overproductie, met als gevolg te lage opbrengstprijzen !!!

 • LUCTOR

  Heb het in Zuid-Afrika mee gemaakt dat de zwarte werkers moesten bukken als ze voor het raam langs liepen van de blanke boer. Is 30jaar geleden dus er is nog weinig veranderd in de wereld en denk ook niet dat dit gaat gebeuren.

 • pinkeltje

  You get what you pay. Moeilijker is het niet.

 • vanWijnbergen

  @ISHTAR @MELS Zo te merken weten jullie blijkbaar niet hoe het er in America aan toe gaat... Als er illegalen aan het werk zijn betekent het niet dat ze slecht behandelt worden of slecht betaald worden. Het werkt daar net als hier, als ze het ergens anders beter kunnen krijgen of meer willen betalen, zijn ze weg...

 • LUCTOR

  @vanWijbergen Hoe komt het dan dat dit soort werk hoofdzakelijk in deze landen door illegalen gedaan wordt? Je kunt misschien ook wel een indicatie geven wat een illegaal verdiend en een autochtoon voor het zelfde werk.

 • vanbedaf

  Ze verdienen hetzelfde of meer, afhankelijk van ervaring en kennis. Autochtonen willen dit werk gewoon weg niet doen ookal verdient het goed (twee maal minimum uurloon en meer)

 • agratax2

  @Maatjan, @Piet. Het is van de zotte dat zowel in Rusland, USA en Europa honderdduizenden werkelozen zijn en dat je met arbeidsmigranten, legaal of illegaal de voedselvoorziening moet rondzetten. Over huisvesting en sociale voorzieningen hoeven we niet te praten. Ik erger me dan ook dood aan mensen die zich te goed voelen om hun eigen eten te maken, als of eten maken een minderwaardiger activiteit is dan je werkeloosheidsuitkering innen. Hoe diep kan een volk gezonken zijn, die dit als normaal aanvaard.

 • agratax2

  @Luctor. Ik heb toevallig gezien hoe de Mexicanen op sommige bedrijven het melken rondzetten. 12/7 in 2 ploegen en doorgaans ook slapen in ploegen, scheelt huisvesting. Het probleem is niet de Mexicanen, het probleem is de leegloop van het platteland. Hierdoor zijn er geen arbeidskrachten op de prairie, die nog willen melken of ander handwerk uitvoeren. De trekker en vrachtwagen chauffeur is doorgaans nog een Amerikaan. In Rusland hetzelfde verhaal handwerk voor de Moslims en het machine werk en schone handen werk voor de Rus zelf.

 • Mels

  Van Wijnbergen#8. Lees eens tussen de regels door!!! Ik weet juist prima hoe het er in de VS aan toe gaat. Kan de reacties van Agratax1 alleen maar onderschrijven.

 • vanbedaf

  Agratax, je hebt waarschijnlijk niet met deze Mexicanen gesproken, want dan hadden ze je laten weten dat ze 12 uur willen werken. Geef je ze geen 12 uur per dag, dan gaan ze naar een plaats waar ze wel 12 uur krijgen. Ze proberen in 9 maanden een jaar salaris te verdienen zodat ze vervolgens drie maanden terug naar Mexico kunnen gaan. Zoals ik al zei: ze vullen de banen die de autochtonen niet willen, maar worden absoluut met respect en een goed salaris beloond.

 • vanbedaf

  Zelfs de trekker en vrachtwagen chauffeurs zijn immigrants. Arbeidskrachten genoeg maar te lui om 'echt' werk te verrichten.

 • ohzo

  Ik ken dat bedaf. Soms moet je de werkers tegen zichzelf beschermen..

 • vanbedaf

  Wanneer arbeidsomstandigheden ok zijn, is er niets mis met 12 uur shifts, temeer wanneer je familie elders woont. 12 uur shifts zijn hier heel gewoon ook in andere bedrijfstakken.

 • vanbedaf

  Ik neem 'te lui' terug. De huidige generatie is opgegroeid in weelde en zijn geleerd naar college te gaan zodat ze geen 'handwerk' hoeven te verrichten. We zijn even vergeten dat we ook mensen nodig hebben voor dit handwerk.

 • W Geverink

  Ik denk dat er talloze nederlandse topondernemers zijn die meer uren werken voor minder geld. Die graag zouden stoppen met het bedrijf als hun een weg uit zou worden geboden. De illegalen kunnen gewoon vertrekken naar waar ze het het beste krijgen.

 • denker123

  Deze aktie van President Obama lost niets op,deze Mexicanen met papieren hebben meer kans op de hele Amerikaanse arbeidsmarkt .Het resultaat zal zijn dat er nog meer luie Amerikanen thuis komen zitten,en in de watten gelegd worden met uitkeringen en voedselbonnen,in plaats van hun handen vuil te maken met gezond handwerk.zoals koeien melken en verzorgen !!!!! Daar moet Obama iets aan doen no work no MONY.

 • somporn

  Dit is toch wat men wil in NL,moderne slavenarbeid.
  Geen voedselproductie en vooral geen intensieve veehouderij in NL,dat is wat de linkse rakkers prediken,Alles weg uit NL,dus uit het oog en dus uit het hart en de rest is een ver van mijn bed show en is het dus niet belangrijk dat er gewerkt wordt met moderne slaven en productiemethoden/pesticiden die men hier al jaren verbannen heeft en die buiten de EU gewoon toegestaan zijn.
  Dus laten we alle mensen bedanken die PvdD,D66 en PVDA hebben gestemd en laten we vooral zo door gaan,om de Landbouw en Veeteelt in NL de nek om te draaien omdat alles wat van ver komt veel beter is.

 • LUCTOR

  Als ik de reacties zo lees komt het er op neer dat in de gecultiveerde wereld delen waar dan Rusland inmiddels ook toe behoort er een scheefgroei is ontstaan door dat de autochtone bevolking te veel weelde heeft gekend en daardoor liever een uitkering ontvangt dan dat ze met de handen moeten werken.

 • Jan van het Zand

  Corrupte bende losgeslagen extreem kapitalisten in de USA landbouw, die gewoon doorgaan met slavernij-achtige praktijken. Dat is geen eerlijke concurrentie in een wereldwijde liberale economie, waar zij voorstander van zijn. BAH.

 • pinkeltje

  Slavernij is in dit geval een betrekkelijk begrip. De Mexicanen staan te trappelen om het juk van de Amerikaanse slavernij te mogen ondergaan. Het is maar hoe je het bekijkt.

 • vanbedaf

  Ik concludeer dat ik jullie niet kan overtuigen, dus nodig ik je uit een keer te komen kijken om te zien en te horen hoe wij met ons personeel omgaan in Amerika. De redactie kan ons in contact brengen.

 • ohzo

  Wat een onzin allemaal. De meerderheid van de US bedrijven betalen de Mexicanen zeer goed. Anders krijgen ze helemaal geen melkers. Vingertje wijzen zijn we heel goed in NL.

 • abjongeneel

  Illegalen , dus rechtelozen, illegaal laten blijven onder het mom dat ze het zelf willen, dat is werkelijk lachwekkend.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.