Home

Nieuws 808 x bekeken

Nutreco: Cargill evalueert situatie

Amersfoort – Cargill evalueert vooralsnog alleen de mogelijkheid Nutreco over te nemen. Van een concreet bod is nog geen sprake. Dat heeft het voerconcern bekend gemaakt. Nutreco meldt verder dat SHV Holdings NV begin december haar officiële biedingsbericht uitbrengt met betrekking op haar bod op Nutreco.
SHV bood eerder €40 voor Nutreco en wist zich meteen ondersteund door het management van het bedrijf. Toen Cargill en investeerder Permira interesse toonden, verhoogde het zijn bod tot €44,50. Beleggers lijken op een nog wat hogere prijs te rekenen. Het aandeel bewoog de laatste handelsdagen net onder €46.
Nutreco zelf zal tegelijkertijd met SHV een eigen bericht publiceren waarin het zijn steun voor de voorgenomen overname door SHV verder toelicht. Eerder zei topman Knut Nesse van Nutreco dat SHV de "duurzame groeistrategie van Nutreco geheel ondersteunt." De Noor suggereerde dat een bedrijf als Nutreco, groot in visvoer en premixen en speciaalvoer, gebaat is bij een eigenaar met de blik op de lange termijn.
SHV is eigendom van de familie Fentener van Vlissingen. Tegelijkertijd is Cargill ook een familiebedrijf. Nutreco hecht echter wel aan de belofte van SHV de onderneming, inclusief de Spaanse en Portugese vlees- en mengvoeractiviteiten niet te splitsen. Cargill en Permira willen de onderneming wel splitsen. Cargill kan als eigenaar van Provimi mogelijk mededingingstechnisch alleen de visvoertak kopen.
Begin december zullen de zogenoemde "fairness opinions" worden gepubliceerde. Een door Nutreco ingehuurde bank geeft dan haar oordeel over de redelijkheid en evenwichtigheid van het gedane bod.
Nog altijd zijn niet alle aandeelhouders overtuigd en onduidelijk is of Nutreco haar boeken volledig heeft geopend voor Cargill en Permira. Op 18 november beklaagden aandeelhouders APG en hedgefonds Hengistbury zich over het feit dat Cargill en Permira niet over dezelfde informatie beschikken en dus geen goed geïnformeerd bod kunnen doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.