Home

Nieuws 2105 x bekeken

Nederland tegen EU-regels biologische landbouw

Den haag - Nederland gaat niet akkoord met het voorstel van de Europese Commissie voor de biologische landbouw. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) koerst in het overleg met de Europese landbouwministers op aanpassing van de voorstellen, met meer flexibiliteit voor de ondernemers.

De insteek van Dijksma is er op gericht om bij voorbeeld ruimte te houden voor bedrijven die zowel een gangbare als een biologische tak hebben. Daarnaast vindt ze dat biologische bedrijven - onder voorwaarden - gebruik moeten kunnen maken van uitgangsmateriaal uit de gangbare sector.

Op één punt is Dijksma het wel eens met de Europese Commissie: het vervangen van de verplichte jaarlijkse controles door controles op basis van risicoprofielen.

Dijksma zegt dat ze nog niet zo ver is dat ze aan de Europese Commissie wil voorstellen het voorstel in te trekken. Vooralsnog hoopt ze op verbetering van de voorstellen.  Ze ziet dat veel andere lidstaten ook bezwaren hebben tegen de voorliggende regeling.  "Maar als de Europese Commissie het voorstel niet wil aanpassen, dan zal ik voorstellen het in te trekken", zegt Dijksma. "Als het de verkeerde kant op gaat trek ik aan de noodrem, met alle kracht die ik heb."

Of registreer je om te kunnen reageren.