Home

Nieuws 875 x bekeken

Ministerie moet MKZ-stukken openbaren

Den Haag - De documenten die ten grondslag liggen aan de besluitvorming over de ruiming van vee in Kootwijkerbroek bij de betwiste uitbraak van mond- en klauwzeer moeten openbaar worden gemaakt. De hoogste bestuursrechter heeft woensdag bepaald dat het ministerie van Economische Zaken niet duidelijk heeft kunnen maken waarom bepaalde documenten of onderdelen daarvan niet openbaar kunnen worden gemaakt.

De Kootwijkerbroekse veehouder Henk van den Brink heeft de kwestie aangekaart. Hij procedeert al jaren om openbaarmaking van documenten, omdat hij grote twijfel heeft aan de juistheid van de vaststelling van mond- en klauwzeer.

Het ministerie heeft bij een aantal documenten - afkomstig van het Centraal Veterinair Instituut - geoordeeld dat daarin persoonlijke opvattingen stonden van medewerkers, die op grond van de wet niet hoeven te worden geopenbaard. Het ministerie had daarbij ook data waarop e-mails waren verstuurd onleesbaar gemaakt.

De rechter vindt dat de zaak nu lang genoeg geduurd heeft. Het ministerie moet formeel een nieuw besluit nemen. De normale gang zou zijn dat daartegen bezwaar kan worden gemaakt en dat een bezwarencommissie en de rechtbank daar naar kijken, voordat de hoogste rechter er weer aan te pas komt. De Raad van State heeft nu bepaald dat het bezwaar tegen een nieuw besluit nu direct bij de Raad van State kan worden ingediend.

Of registreer je om te kunnen reageren.