AlgemeenNieuws

Minder winst en omzet John Deere

Moline – John Deere heeft het vierde kwartaal van haar gebroken boekjaar een omzet geboekt van $ 8,9 miljard dollar (€7,1 miljard), 5 procent minder dan een jaar eerder.

De machinebouwer zag de winst 20 procent dalen tot omgerekend € 518 miljoen. Voor volgend jaar verwacht het Amerikaanse bedrijf verder inzakkende winsten.

Over geheel 2014 komen omzet en winst uit op omgerekend €28,7 en €3,16 miljard. Het betreft dalingen van respectievelijk 5 procent en 11 procent. In 2014 zijn vooral verkopen van landbouwmachines gedaald. De kleinere divisie die machines maakt voor de bouw en bosbouw zag de verkopen nog wel toenemen.

De verkoop van landbouwmachines is volgens topman Sam Allen vooral gedaald omdat boeren minder te besteden hebben. De maisprijs is sinds haar top in 2012 met zo’n 50 procent gedaald. In het geval van soja is de prijs circa 40 procent afgenomen. Het gemiddelde inkomen van boeren in de VS daalt dit jaar volgens prognoses met circa 14 procent.

Allen zegt dat de grootste klap valt bij de zwaarste trekkers, waar voor John Deere vaak ook de meeste marge op zit. Voor het komende boekjaar verwacht het groengele merk dat verkopen het sterkst zullen dalen in Noord-Amerika, en wel met 25 tot 30 procent. In Zuid-Amerika wordt juist meer verkocht.

In de EU wordt een betrekkelijk milde daling van 10 procent verwacht, vooral doordat een gemiddeld lagere melkprijs de vraag uit de melkveehouderij remt. Topman Allen verwacht dat John Deere in 2016 niettemin winstgevend zal blijven. John Deere zette in augustus een fors kostenbesparingsprogramma in, waarbij meer dan 1000 banen verdwijnen.

Beheer
WP Admin