Home

Nieuws

Mijnincident kan kaliprijs stuwen

Moskou – Een grote Russische kalimijn van wereldmarktleider Uralkali is gesloten vanwege instromend water en instortingsgevaar. In totaal zou zo'n 2,5 miljoen ton productiecapaciteit van de markt zijn.

De ontwikkeling leidde al tot een plotselinge verdamping van de beurswaarde van Uralkali maar kan volgens analisten ook leiden tot opwaartse druk voor de kaliprijs.
De oorzaak ligt in de vondst van een 'sinkhole', een groot spontaan ontstaan gat, van 30 tot 40 meter. Het gat werd bij een verlaten mijn gevonden op zo'n 3,5 km van de nu gesloten Solikamsk-2-mijn. De verzakking zou ertoe hebben bijgedragen dat water de mijn instroomde. In 2006 werd een mijn door Uralkali definitief gesloten nadat een 'sinkhole' en instromend water werden vastgesteld.
De kalimarkt wordt traditioneel beheerst door een handvol bedrijven. Een Noord-Amerikaanse exportkartel en de Russische wereldmarktleider Uralkali zetten de toon wereldwijd, terwijl bedrijven als Eurochem, Belaruskali en K+S regionaal grote spelers zijn. Uralkali verliet in 2013 een exportkartel met Belaruskali en kondigde een prijzenoorlog aan.
De prijs van de belangrijke meststof daalde sindsdien hard. Analisten van onder meer Crédit Suisse en Société Générale zijn het eens, de mijn is zo groot dat langdurige sluiting van de mijn een prijsopdrijvend effect heeft. Tegelijk durven analisten meestal geen percentage of bedrag te noemen. Het aandeel van Uralkali dook alvast bijna een kwart omlaag terwijl concurrent K+S in Duitsland 8 procent won.
Uralkali-topman Dimitri Osipov noemt zelf de ramp 'niet catastrofaal' voor het bedrijf, hoewel de wegvallende productie neerkomt op 20 procent van haar totale productie. Osipov zegt dat Uralkali onderzoekt of het de productie van kali bij twee andere mijnen kan opvoeren.
De Russische bank VTB denkt dat de calamiteit ertoe kan leiden dat de kali-industrie van China een prijs van rond $340 per ton moet kunnen afspreken. Het vorige contract kwam neer op een prijs van $305 per ton. De contracten die China en India sluiten hebben wereldwijd uitstraling.

Of registreer je om te kunnen reageren.