Home

Nieuws 7 reacties

Melkveewet moet per januari ingaan

Den Haag – Het is van groot belang dat de melkveewet niet pas op 1 april 2015 maar al op 1 januari 2015 in werking treedt.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijksma heeft hiervoor twee redenen: de Meststoffenwet stuurt op kalenderjaren, waardoor het niet mogelijk is om de wet per april van kracht te laten worden. Daarnaast voldoet Nederland bij inwerkingtreding van 1 april niet aan de voorwaarden uit de beschikking tot derogatie van de Nitraatrichtlijn, aldus Dijksma. "Daarmee ontstaat het risico dat Nederland de derogatie verliest", aldus Dijksma. Ze vraagt de Tweede en Eerste Kamer de wet zo snel mogelijk te behandelen, zodat deze ook van kracht kan worden op 1 januari.

Op het wetsvoorstel is veel kritiek vanuit de sector en de politiek. Een meerderheid wil de grondgebondenheid beter borgen dan dat het huidige wetsvoorstel doet.
De behandeling van het wetsvoorstel zal naar verwachting volgende week plaatsvinden.

Laatste reacties

 • DJM

  Altijd maar weer dreigen met het verliezen van de derogatie!! Deze slechte wet wordt er als een raamwerk DOORGEDRUKT! Er moet nu mee ingestemd worden, het hoofdconcept is klaar alleen de nadere bepalingen kunnen (zonder verantwoording) worden toegevoegd

 • 200113528

  derogatie is toch voor meerder jaren verleend

 • Jan van het Zand

  Luister dan naar de melkveehouderijsector, Sharon Dijksma. De melkveehouderij is gebaat bij, en ook Nederland is gebaat bij grondgebondenheid. Die 100 kg fosfaat per ha is niet verkeerd. Natuurlijk sputtert Peter Brouwers van ZLTO tegen in zijn column van deze week in de Nieuwe Oogst op blz 45. Het is bekend dat Peter zelf een min of meer grondloos melkveebedrijf heeft gehad en of nog heeft. Maar hij heeft dat melkveebedrijf al tientallen jaren. Zijn individueel geval vraagt wel aandacht als uitzondering, maar moet niet bepalend zijn voor de melkveewet in zijn algemeenheid.

 • Marco22

  Zeg Dijksma wanneer hebben wij de derogatie afgelopen jaar gekregen? Dat was niet in januarie. Dus.

 • koestal

  Dan is Peter een knelgeval,moet een oplossing voor komen

 • koestal

  Ze zet druk op de ketel,terwijl de wet nog niet is afgerond

 • hout&co

  Klapper voor de jaarwisseling !!

  Heeft S. Dijksma ook haar bonus weer binnen.
  (Joepie, weer een wet erdoorheengedrukt)
  Op naar de volgende.......
  Invulling ?????
  Ach dat doen we wel als blijkt dat het ons te weinig opleverd

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.