AlgemeenNieuws

Massale aanvraag vervanging windmolens

Annerveenschekanaal – Voor zeker 172 windmolens in Nederland zijn vergunningen aangevraagd om deze te laten vervangen door nieuwe molens van hetzelfde type. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NVOW).

De eigenaren willen deze nog goed werkende molens laten vervangen omdat de subsidietermijn verloopt. Vorige week liet minister Henk Kamp (Economische Zaken) al weten de subsidieregeling voor duurzame energie voor 2015 te gaan aanpassen om dit minder aantrekkelijk te maken, nadat de provincie Flevoland een noodverordening opstelde vanwege de vele vergunningsaanvragen voor vervanging van bestaande, goedwerkende molens. Nu blijkt dat ook in Noord-Holland, Friesland en Overijssel vergunningen zijn aangevraagd. Wanneer deze allemaal dit jaar worden verleend, kunnen de windmoleneigenaren volgens NVOW aanspraak maken om meer dan €350 miljoen aan subsidies. Vaak zou het gaan om vervanging van windmolens die niet ouder zijn dan tien jaar.

De vereniging vindt dat de minister de Tweede Kamer niet volledig geïnformeerd heeft toen deze vragen over het onderwerp stelde. In antwoord hierop liet Kamp weten dat er tot zover voor 34 bestaande projecten de duurzame energiesubsidie is aangevraagd voor vervanging met windmolens. Hierin werden vergunningsaanvragen die in behandeling zijn bij gemeenten niet meegenomen.

Volgens NVOW zijn dergelijke subsidieaanvragen niet uit te leggen aan de maatschappij en omwonenden. Op deze manier is het niet geloofwaardig dat de exploitant de molens plaatst uit oogpunt van duurzaamheid, zo stelt de vereniging.

Beheer
WP Admin