Home

Nieuws 4 reacties

Massale aanvraag vervanging windmolens

Annerveenschekanaal – Voor zeker 172 windmolens in Nederland zijn vergunningen aangevraagd om deze te laten vervangen door nieuwe molens van hetzelfde type. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NVOW).

De eigenaren willen deze nog goed werkende molens laten vervangen omdat de subsidietermijn verloopt. Vorige week liet minister Henk Kamp (Economische Zaken) al weten de subsidieregeling voor duurzame energie voor 2015 te gaan aanpassen om dit minder aantrekkelijk te maken, nadat de provincie Flevoland een noodverordening opstelde vanwege de vele vergunningsaanvragen voor vervanging van bestaande, goedwerkende molens. Nu blijkt dat ook in Noord-Holland, Friesland en Overijssel vergunningen zijn aangevraagd. Wanneer deze allemaal dit jaar worden verleend, kunnen de windmoleneigenaren volgens NVOW aanspraak maken om meer dan €350 miljoen aan subsidies. Vaak zou het gaan om vervanging van windmolens die niet ouder zijn dan tien jaar.

De vereniging vindt dat de minister de Tweede Kamer niet volledig geïnformeerd heeft toen deze vragen over het onderwerp stelde. In antwoord hierop liet Kamp weten dat er tot zover voor 34 bestaande projecten de duurzame energiesubsidie is aangevraagd voor vervanging met windmolens. Hierin werden vergunningsaanvragen die in behandeling zijn bij gemeenten niet meegenomen.

Volgens NVOW zijn dergelijke subsidieaanvragen niet uit te leggen aan de maatschappij en omwonenden. Op deze manier is het niet geloofwaardig dat de exploitant de molens plaatst uit oogpunt van duurzaamheid, zo stelt de vereniging.

Laatste reacties

 • wpg

  wat zou dat kosten een tweedehands windmolen??

 • alco1

  Alweer zo'n snert- vertoning.

 • agri2

  Een klap van de molen gekregen.

 • agratax2

  Hoe de overheid 'Kapitaal vernietiging' aanwakkert. Deze duurzaamheid subsidie dient geen enkel doel waar het voor bedoeld is. Het enige doel dat hiermee gedined id is het aan wakkerken van de winstverwachting van de bedrijven die de oude molens slopen en de nieuwe plaatsen. Hopelijk wordt de Kamer nog tijdig wakker en eist van de minister dat deze subsidie alleen geldt voor nieuwe molens op nieuwe lokaties en niet is bedoelt voor vervanging van molens. Vervangen moet gebeuren uit de afschrijvingen uit de productieve jaren. Als er de afschrijvingen niet gebruikt kunnen worden voor vervanging van de versleten molen, klopt er iets niet met de winstgevendheid van duurzame energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.