Home

Nieuws 18583 x bekeken 12 reacties

Kamer akkoord met melkveewet

Den Haag - De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag in grote meerderheid ingestemd met de melkveewet (Wet verantwoorde groei melkveehouderij).

Ook de VVD ging akkoord. De VVD-fractie liet aantekenen dat de partij tegen de in de wet geschapen mogelijkheid is om met een algemene maatregel van bestuur de grondgebondenheid van de melkveehouderij te regelen.

De VVD heeft lang met het voorstel geworsteld, zegt woordvoerder Helma Lodders. "Uiteindelijk hebben we ingestemd, omdat we niet het risico willen lopen dat Nederland de derogatie voor de Nitraatrichtlijn verliest, als de wet niet zou worden aangenomen", licht Lodders toe.

De woordvoerders van coalitiepartijen VVD en PvdA (Helma Lodders en Sjoera Dikkers) hebben eind vorige week nog met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) overleg gevoerd over de wet. Vorige week vroeg VVD'er Lodders om uitstel van stemming, omdat haar fractie nog geen standpunt had kunnen bepalen.

Lodders had tijdens het debat over de wet aangekondigd dat ze haar fractie zou adviseren tegen de wet te stemmen als er aanvullende amendementen of moties zouden worden aangenomen, die de uitbreidingsmogelijkheden van de melkveehouderij te veel beperken.

Moties of wijzigingsvoorstellen van die strekking haalden het niet. De wet vraagt er echter om nadere regels te stellen om grondgebondenheid in enige mate te regelen. Hoe dat gaat gebeuren is nog de vraag. Feit is dat een Kamermeerderheid die grondgebondenheid nastreeft, met de VVD als uitgesproken tegenstander. "Dat debat gaan we straks voeren", aldus Lodders

De wet kreeg steun van PVV, Bontes-Van Klaveren, CDA, ChristenUnie, SGP, VVD, PvdA, Van Vliet en de groep Kuzu/Östürk.

Bedrijven die worden overgenomen door familieleden tot en met de derde graad worden niet opeens met strenge mestverwerkingseisen geconfronteerd. Een wijzigingsvoorstel van die strekking kreeg een grote meerderheid.

Het wetsvoorstel is dinsdag meteen naar de Eerste Kamer gestuurd waardoor het in de planning van de senaat nog voor het einde van het jaar behandeld zou kunnen worden.

Laatste reacties

 • cocoma

  Afwachten wat de AMVB gaat brengen dus voordat er eindelijk duidelijkheid komt. Mocht het fosfaatplafond van de sector overschreden worden dan kunnen er nog steeds melkveerechten komen, wat daar dan weer de voorwaarden voor zijn zal ook wel lange tijd onduidelijk blijven.
  Kortom de onzekerheid zal nog wel een aantal jaren duren.

 • joohoo

  Dan weer een wet en dan weer een AMVB , met deze uitleg is de varkenshouderij meer grond gebonden dan de melkveetak.

 • rmw

  Zelfs Ankara heeft de wet gesteund via de Nederlandse afdeling...

 • koestal

  Het is vast een juridisch gedrocht geworden ,die alleen door juristen die jaren gestudeerd hebben,is te begrijpen

 • agratax2

  @koestal. Ik heb gehoord dat onze nationale zuivel oerganisatie een Grondgebonden melkveehouderij voorstaat. Dit kan volgens mij een heel simpele wet worden. Laten we zeggen 2 of 2,5 grootvee eenheid per hectare. De Meitelling is leidend. verder geen gezeur over meer of minder fosfaat of stikstof per ha of per koe.

 • Weerkundige

  Hoeveel fosfaat mag per ha meer hebben 50 of 100 kg
  Of kunnen ze daar ieder jaar aan gaan draaien met+ of vooral min
  Dan weet over 5 jaar of met nieuw regering weer niet waar je staat

 • Foxxy

  Gemiddelde grootte melkvee bedrijf in Californie is 949 koeien!
  Concurrentie positie van Nederland komt mooi op de tocht te staan!

 • Fermer

  @foxxy, wanneer je de kostprijs vergelijkt tussen de bedrijven in Californie en Nederland, dn weet je allang hoe het met onze concurentiepositie is gesteld.
  @agratax , geheel met je eens, duidelijk en verder geen gezeik. Boeren die alleen in stallen en uitbreiding van stallen hebben geinvesteerd, vaak met de intensieve veehouderij naast de deur, konden op hun blote voeten voelen aankomen dat deze richting niet veel langer getollereerd zou worden in overvol, stadsmensgericht Nederland.

 • Foxxy

  Schaalvergroting is een natuurlijk proces, als dat wordt tegen gehouden door de overheid, zijn wel straks allemaal hobby boertjes... Niet dat 10.000 koeien per bedrijf de oplossing is,maar stilstand is achteruitgang

 • A4

  Foxxy, sinds de superheffing zijn we dus allemaal hobby boertjes geworden? Niet dus, goede boterham gehad!
  Kijk terug in de tijd wat ongeremde groei doet bij... , kassen, varkens, aardappels,....
  Alleen diegenen die langer, harder, meer en boven gemiddeld presteren kunnen net blijven bestaan, bij de rest zal een koude sanering volgen.

 • Jan van het Zand

  Geen PASklare wet. Daar hebben we geen A4-tje voor nodig. Want dat wisten we al.

 • Fermer

  @A4, helemaal goed gezien. We denken dat faillisementen in de melkveehouderij niet in Nl. zullen voorkomen , dat gebeurt alleen in de VS, Denemarken en nog wat van die Verweggistan landen waar de boeren geen echte boeren zijn. De afgelopen 30 jaar vond in Nl. dan ook een warme sanering plaats, meestal bevredigend voor beide partijen, het was dan ook vrijwillig. Echter met de nu aankomende vrije melkproductie wereldwijd, zal de mogelijkheid en de noodzaak van het uitkopen van een collega-melkveehouder veel minder zijn , en de concurentiestrijd veel heviger. De tijd van de koude sanering in Nl.-melkveeland is naderbij dan ooit.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.