Home

Nieuws 684 x bekeken

'Intellectueel eigendom goed voor landbouw'

Brussel – Intellectueel eigendomsrecht in de landbouw is positief voor de maatschappij en zorgt ervoor dat waarde wordt gecreëerd in de voedselketen. Dat blijkt uit een studie van consultancy Steward Redqueen, uitgevoerd voor EuropaBio en CropLife International, de belangenorganisaties voor de biotechnologiesector. In de studie wordt gekeken naar het voorbeeld van Franse koolzaadtechnologie.

De studie "Who Benefits from Intellectual Property Rights for Agricultural Innovation?" laat zien dat 80 procent van de economische voordelen van agrarische innovatie ten goede komen aan oeren en consumenten en dat intellectueel eigendom een essentieel ingrediënt is dat dit mogelijk maakt. Het is een controversiële stelling: in de Europese politiek is patentering van gewaseigenschappen meer omstreden dan in de VS.
Het rapport gaat specifiek in op Ogura, een hybridetechnologie voor koolzaad dat is ontwikkeld door het Franse nationale onderzoeksinstituut Inra. Volgens de studie heeft de technologie €1,2 miljard aan economische waarde gecreëerd gedurende de patentperiode van twintig jaar. Zo'n  €960 miljoen van deze waarde zou ten goede zijn gekomen van boeren en consumenten.
De ontwikkelaars investeerden €56 miljoen en bijna tien jaar arbeid in het ontwikkelen en marktklaar maken van de technologie. Het duurde vervolgens vijftien  jaar voordat de investering was terugverdiend. De auteurs van de studie stellen op basis daarvan dat zonder robuuste patentbescherming Inra er nooit in geslaagd was haar investeringen terug te verdienen, laat staan winst op de technologie te maken.
Wanneer patentbescherming geheel of gedeeltelijk weg zou vallen, de inzet van een deel van de "groene beweging" maar ook organisaties die kleine boeren en veredelaars vertegenwoordigen, zou Inra vermoedelijk nooit de investering hebben gedaan en zou Ogura niet zijn ontwikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.