Home

Nieuws 2648 x bekeken 9 reacties

Grootste biomassacentrale verrijst in Gent

Gent – Abengoa bouwt 's werelds grootste energiecentrale op basis van biomassa in Gent. Opdrachtgever is Belgian Eco Energy. In de centrale wordt elektriciteit opgewekt uit louter houtsnippers en restproducten van de landbouw.

De fabriek krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van 215 megawatt en zal volgens het Spaanse bouw- en energieconcern vanaf eind 2017 in werking treden.
De fabriek krijgt de naam 'Bee Power Gent'. Het project kost ruim €315 miljoen. Een deel dan de warmte die vrijkomt tijdens het process wordt geleverd aan naburige industrieën en huishoudens in de Belgische stad.

Laatste reacties

 • l coumans

  jan cees graag meer info met name de capaciteit zoals ik het nu lees is het niet meer als 25kw continu

 • agratax2

  Het zou interessant zijn te weten wat het kost aan fossile energie om alle houtsnippers en landbouwafval (wat dat ook is), die van heinde en verre moeten komen in de oven te krijgen. Hier komt nog bij dat het sneller gaat de CO2 van een boom via de pijp in het milieu te dumpen dan het via groei weer vast te leggen in een nieuwe boom. Herplant is prachtig maar voor boompje groot is, is plantertje al lang dood.

 • stored

  Agrartax, elke boer is nagenoeg een energie producent, hij verbouwt gewassen die veel CO2 opnemen en een gedeelte daarvan gebruiken we als energie voor de mens, suiker en zetmeel o.a. Het moet mogelijk zijn om in landen waar de groei sneller gaat dan hier bomen en reagrassen etc. te telen en naast ook rest producten van de voedsellandbouw dit gebruiken voor energie. De natuur is een opslagmedium voor energie. Zo is het ook bedoeld Duizenden jaren is de aarde kaalgeplukt, enerzijds voor brandhout en landbouw en kaalgevreten door rondtrekkende kuddes. Kaalvreten en verder trekken, wat dat betreft is de Nederlands landbouw duurzaam. Echter vroeger wisten de mensen niet beter, nu is die kennis er en we moeten er wat mee doen. De Nederlandse landbouw kan hier een voortrekkersrol in vervullen. Wist U dat biomassa en ook bomen naar de evenaar toe dubbel zo snel groeien als hier. Woestijnen inplanten met het geld bestemd voor windmolens is veel effectiever. De woestijn wordt weer groen. Kijk op www. reforesting.com Of www.groasis.nl en www.wixem.com over het verwerken van biomassa tot Clean Coal.

 • agratax2

  @stored. Dat bomen in de tropen zeer snel groeien is me bekend. mij is ook bekend, dat als we het oerwoud kappen voor herinplant we de bodem aan de atmosfeer blootstellen en doorgaans afwateren want herinplant gaat niet gebeuren met oerwoud maar met een pantage van -bruikbare- bomen / gewassen. Dit blootstellen betekent een versnelde afbraak van het organisch materiaal wat neerkomt op een 'uitstoot' van CO2 en methaan die zijn weerga niet kent. Woestijn beplanten is een optie maar dan moeten eerst de geiten geruimd worden aldaar, zij vreten nl. de vegetatie uit de grond en versterken het proces van woestijn vorming. Voor bomen groei in de woestijn is in aanloop veel water nodig (heb hiermee ervaring opgedaan in Iran). Het proces dat jij shertst is dan ook niet zo eenvoudig als voorstelt. Blijf ik nog steeds met mijn vraag 'Wat kost het aan energie om de biocentrale te voorzien van energie en wat is de klimaat winst'. Ik denk dat wat we ook uitdenken, we nooit tot een sluitend prces komen. Het is en blijft mensenwerk, dus niet zonder fouten.

 • aarthamstra1

  Het is een schande dat zulke installaties gebouwd worden met de centjes van de burger alleen omdat de politiek er zo op geilt.
  De werkelijkheid is dat er een TEKORT aan reststoffen is,.waardoor de prijzen verziekt zijn.Om over de achterlijke wetgeving en uitleg maar te zwijgen WAT MAAKT HET >>>>>> UIT of de ei of kroket uit de fabriek(fabrieksafval) of super komt (levensmiddelafval) Miljoenen gaan er verloren aan subsidies ,controles . en onnodig gesleep met afval,.. Kost allemaal energie energie.
  Onder tussen is er voor de bestaande biogascentrales geen droog brood te verdienen . Net zoiets als we gaan vliegen op frituurvet. HET IS ER NIET.
  Niet om ook maar een vliegtuig in de lucht te houden. HET WORD AL NUTTIG TOEGEPAST.
  O ja ze hebben bedacht dan doen we DUBBELTELLING een liter mag je dan opschrijven als 2 liter Snapt het volk tocht niet denkt de politiek
  POLITIEK je zit er niet om het volk te bedonderen.

 • agro1

  goed dat reststromen verantwoord verwijderd worden. de voerbak is nu al te vaak een afvalemmer. toegegeven, dit geeft leuke schandaaltjes. voer eens goede producten, dus geen vuiligheid uit de industrie. probeer het eens, misschien bevalt het wel. ben alleen bang, dat de verwerkingspremie voor de voermaffia al te aantrekkelijk zal blijken. volgende schandaal is al geboren, geboortekaartjes worden nu gedrukt, ongetwijfeld.

 • Jan van het Zand

  De subsidies van de overheid worden betaald uit een veel te hoge belastingdruk op arbeid, door de veel te hoge BTW, en accijnzen.
  Als er veel belastinggeld binnenkomt dan kan de staatsschuld worden afgebouwd. Tja, dat is een totaal foute redenering. Immers de belastingdruk was al heel hoog en de staatsschuld blijft maar stijgen.
  Waar zit de fout? Heel simpel: De politici hebben de ballen verstand van onze economie. Met subsidies worden bestaande bedrijfsprocessen financieel om zeep geholpen. En als de subsidies zijn opgedroogd dan blijkt dat de investeringen in de alternatieve bedrijfsvoering niet rendabel is.
  Daar bovenop komt dat bedrijfsvoering opgezet met subsidies, het management van het bedrijf schatrijk maakt, en het doel van de subsidie niet bereikt wordt. Kijk maar naar de gezondheidszorg, naar de kinderopvang etc.
  En dan nog vliegt het geld het land uit, en de belastingambtenaren kijken er naar en houden hun kaken op elkaar. Zie Bulgaren probleem.

 • Nathanael

  Raar dat ze in Gent zo'n ding neerplanten. Er staat namelijk al een centrale die hout opstookt om er groene stroom van te maken. Het hout zijn bielzen uit zuidfrankrijk die per vrachtwagen en boot vervoerd worden. De stroom is groene stroom waar deze fabriek enorm veel subsidies (groene stroomcertificaten) voor krijgt...

 • veldzicht

  Parel#7,En wat dacht je van die windmolens,kost miljarden aan subsidie en levert helemaal maar dan ook helemaal niks op.het speeltje van gr.links en greenpaece en nog wat belangen groepen waar kost wat kost aan vast moet worden gehouden en je blijft net zo afhankelijk van Rusland en het Middenoosten als zonder windmolens.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.