Home

Nieuws

'Geschiedenis schappen loopt sector voor de voeten'

Heteren - De recente geschiedenis van het opheffingsproces van de productschappen loopt de agrarische sectoren voor de voeten om zaken in de keten goed en vlot te regelen. Dat zei secretaris van brancheorganisatie Avined Ben Dellaert op de ledenvergadering van de pluimveehoudersbond NVP in Heteren.

Avined is de nieuwe organisatie voor de pluimveesector die een aantal taken van het productschap Pluimvee en Eieren gaat overnemen. De Nederlandse regering wil zo veel mogelijk zelf de regie houden en weinig aan de sectoren zelf overlaten, met het argument dat men geen productschappen 2.0 wil. Dit terwijl in de meeste Europese landen het nieuwe landbouwbeleid met zijn nieuwe mogelijkheden om zaken aan de sectoren en de ketens via algemeen verbindend verklaringen zelf over te laten, wordt omarmd en de nieuwe mogelijkheden zoveel mogelijk worden uitgebuit. "Nederland was op dit punt met de productschappen met hun bevoegdheden heel goed georganiseerd, maar dat hebben we afgebroken", zegt Dellaert.

Of registreer je om te kunnen reageren.