Home

Nieuws

Geen begrotingsdeal 2015

Brussel – Het Europees Parlement en de Europese Raad zijn het niet eens geworden over de EU-begroting voor 2015.

Daarmee blijft de vraag open hoe eventuele nieuwe Europese noodsteun voor agrariërs die zijn getroffen door de Russische importstop gefinancierd zal worden. Dat meldt persbureau Agra Europe.
Het Parlement en de Raad, die bestaat uit staatshoofden of regeringsleiders van de EU lidstaten, discussieerden in een periode van drie eken over de begroting. De politici bleven het oneens over een serie zaken, waarbij Agra Europe meldt dat de meeste frictie ligt bij de afhandeling van rekeningen en extra betalingen voor boeren vanwege de Russische boycot.
Omdat ze de deadline van 17 november voor een deal niet haalden, moet nu de Europese Commissie een bijgesteld voorstel op tafel leggen. Als voor het einde van 2014 niet tot afspraken kan worden gekomen, zullen de bedragen uit de begroting van 2014 worden toegepast. Het betreft een scenario dat iedereen wil voorkomen.
Vorige maand heeft de Commissie voorgesteld gelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) die zijn 'teruggehaald', bijvoorbeeld superheffingen of ten onrechte verstrekte gelden, vrijwel volledig worden aangewend voor humanitaire steun of ontwikkelingsprojecten.  De noodsteun voor boeren en tuinders vanwege de Russische boycot zou dan uit de crisisreserve van het GLB moeten komen.
Deze week heeft de Commissie bekendgemaakt dat de kosten voor steunmaatregelen die al van kracht zijn naar verwachting ruim €100 miljoen lager uitvallen. Bovendien zal het begrotingsoverschot van het GLB zo'n €230 miljoen meer zijn dan eerder aangekomen. De Europese Raad zegt dat daarmee het noodfonds niet hoeft te worden aangesproken. Eurocommissaris voor landbouw Phil Hogan zegt echter wel dat wanneer de Europese Unie meer maatregelen wil nemen zijn handen gebonden zijn totdat duidelijkheid ontstaat over de begroting voor 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.