Home

Nieuws 3102 x bekeken 1 reactie

Forse stijging export fosfaat in dierlijke mest

Assen – De export van dierlijke mest is in de eerste drie kwartalen van 2014 gestegen naar 2,2 miljoen ton, een toename van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

De export van fosfaat steeg met 4,3 miljoen kilo naar 26,2 miljoen kilo, dat is een plus van 16 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op basis van de geregistreerde vervoersbewijzen dierlijke mest.

De toename komt voor het grootste deel door toename van de fosfaatexport naar Duitsland. In de eerste negen maanden van 2014 ging ruim 17 miljoen kilo fosfaat naar Duitsland, een toename van 3,3 miljoen kilo (18,5 procent). Naar België ging 3,9 miljoen kilo fosfaat, een plus van 0,8 miljoen kilo (18 procent). De afzet naar Frankrijk nam met slechts 3 procent toe naar 5,2 miljoen kilo. Deze drie landen zijn nog steeds goed voor het overgrote deel van de buitenlandse mestafzet. Naar andere landen steeg de fosfaatexport wel met 6,5 procent, maar dat is in kilo's fosfaat een relatief bescheiden hoeveelheid van 153.000 kilo oftewel minder dan een procent van het totaal in de eerste drie kwartalen.

De afzet van fosfaat in varkensmest steeg met ruim een miljoen kilo naar 4 miljoen kilo, vooral  door een hogere export naar België. De afzet van rundveemest steeg met bijna een half miljoen kilo naar bijna 0,9 miljoen, de hoeveelheid geëxporteerde pluimveemest nam af met 0,2 miljoen kilo en kwam uit op 7,6 miljoen kilo. De grootste stijging komt voor rekening van mengmest van meerdere mestsoorten. Deze categorie was goed voor een toename van 3 miljoen kilo, een plus van 32,5 procent.

De export van fosfaat in dierlijke mest zit met 26,2 miljoen kilo tot en met september al bijna op het niveau van heel 2013. Vorig jaar werd in totaal 27,6 miljoen kilo mest geëxporteerd, waarvan 17,2 miljoen kilo naar Duitsland.

Tot en met september is volgens de geregistreerde vervoersbewijzen dierlijke mest (VDM's) in totaal ruim 22 miljoen kilo fosfaat afgevoerd met opmerkingscode 61. Deze VDM's gelden daarmee als mestverwerkingsovereenkomst in het kader van de verwerkingsplicht. Daarvan is 15,2 miljoen kilo fosfaat afkomstig uit mestregio Zuid en 3 miljoen kilo uit mestregio Oost. Daarmee lijkt de totale verwerkingsplicht voor 2014 (circa 17 miljoen kilo fosfaat) al ruimschoots ingevuld. De cijfers geven echter geen inzicht in de verdeling over de bedrijven.

Eén reactie

  • yupo

    mooi in die landen is wel plaatsingsruimte zie je wel dus rvo alles rustig laten gaan en niet zon druk op de boeren leggen als je doelstelling vlot gehaald word

Of registreer je om te kunnen reageren.