Home

Nieuws 3176 x bekeken 4 reacties

Eigenaar Hedwige wil pachtcontract verbreken

Nieuw Namen – De eigenaar van de Hedwigepolder, Gery de Cloedt, heeft de pachters van de grond in de polder gedagvaard om de pachtcontracten te ontbinden. Op deze manier wil De Cloedt onder het mom van zelfrealisatie onteigening voorkomen, nu de Raad van State heeft geoordeeld dat het rijksinpassingsplan waarin de landbouwbestemming van de grond verandert in natuur overeind blijft.

Binnen een onteigeningsprocedure kan de eigenaar van de grond zich beroepen op het recht op zelfrealisatie. Als hij het aannemelijk kan maken dat hij de nieuwe bestemming zelf kan en zal realiseren wordt de grond niet onteigend. Al eerder liet De Cloedt weten dit als laatste redmiddel te zien. Nu de Raad van State als laatste rechter in Nederland heeft geoordeeld dat de polder onder water gezet mag worden wil de eigenaar van de Hertogin Hedwigepolder dit zelf doen. Als hoofd van Group De Cloedt, een Belgisch bedrijf dat actief is in de productie van bouwmaterialen en daarnaast een baggertak heeft, beschikt hij over de benodigde machines en het personeel. Om in de onteigeningsprocedure aannemelijk te maken dat hij dit kan moeten echter ook eerst de pachtcontracten met de oude pachters van tafel. Wettelijk gezien is dit mogelijk wanneer de bestemming van de grond gewijzigd is.

Hans Mieras, juridisch adviseur van De Cloedt, bevestigt dat de dagvaardingen inmiddels de deur uit zijn. "Meneer De Cloedt vindt het zelf ook heel vervelend," benadrukt hij. "Maar als hij de ontpoldering zelf wil realiseren om onteigening te voorkomen is dit een noodzakelijke stap. Er is altijd een goede relatie met de pachters geweest. Hij heeft al tien jaar stand gehouden en verzet geboden tegen de ontpoldering, dus ik denk dat men dit hem niet kan verwijten." Mieras beklemtoont dat de pachters schadeloos zullen worden gesteld.

De belangen van de eigenaar en pachters van de Hedwigegrond zijn hierdoor echter niet langer gelijk, aldus Toine de Bakker van De Bakker Makelaardij. Hij vertegenwoordigt een aantal pachters van grond in de Hedwigepolder. "Het gros van de pachters heeft bezwaar gemaakt tegen de dagvaarding," aldus De Bakker. Fiscaal gezien is het volgens hem aantrekkelijker om de pachtrechten aan de Staat te verliezen. "Wanneer een particulier verpachter het contract beëindigd wordt deze vergoeding fiscaal belast. Daarnaast bezit de Staat compensatiegrond. De Dienst Landelijk Gebied heeft een aantal pachters al ruilgrond aangeboden."

Laatste reacties

 • ed12345

  Zoals al eerder opgemerkt is het zeer moeilijk om de staat bakzeil te laten halen .ook de rechter is een door de staat aangesteld persoon en dat heeft die man heus wel in z'n achterhoofd,Jammer dat het zo moet aflopen.Heel heel triest

 • tess

  Inderdaad zeer triest. hier zijn geen woorden voor . dat dit zomaar in Nederland kan gebeuren is niet niet te bevatten. waar zijn ze in vredesnaam mee bezig. het lijken wel praktijken uit Rusland.

 • Elevage

  langzaam aan worden wij ook communistisch: alles wordt door de staat opgelegd, je mag blij zijn dat je nog een beetje van je salaris overhoudt

 • gjcamps

  Tess in Rusland zijn ze slimmer.

Of registreer je om te kunnen reageren.