Home

Nieuws

EU en VS willen volgend jaar handelsdeal

Brisbane – Leiders van de EU en de Amerikaanse president Barack Obama hebben hun verbondenheid aan het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tijdens de G20-top in Australië herbevestigd.

Volgend jaar moeten onderhandelaars 'alle mogelijke progressie' boeken om te komen tot een bilaterale handelsdeal van 'hoge kwaliteit'.

De Britse premier David Cameron zei na afloop van een ontmoeting met Obama, EU-voorzitter Herman van Rompuy en de regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje hoopvol te zijn over het perspectief voor een handelsdeal. Cameron zei dat het tijd was 'raketmotoren' achter het proces te spannen en noemde argumenten tegen een handelsdeal 'zwak'.

Vorige maand vond de zevende onderhandelingsronde plaats. De EU legde daarbij een voorstel op tafel betreffende voedselveiligheid en sanitaire en fytosanitaire maatregelen, in handelsjargon SPS genoemd. Op een nog onbekend tijdstip eind 2014 of mogelijk begin 2015 zal naar verwachting worden gesproken over het deels accepteren of standaardiseren van elkaars procedures.

Daarmee willen de EU en VS een standaard zetten met wereldwijde uitstraling. In de gemeenschappelijke verklaring die in Brisbane is opgesteld wordt het belang van TTIP breder getrokken dan banen en economische groei. "We zien het (TTIP, red) als een mogelijkheid de principes en waarden die wij als burgers van open economieën en maatschappijen delen en koesteren, te promoten."

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei voorafgaand aan de topbijeenkomst dat de Commissie niet bereid is de Europese voedselveiligheid, milieu- of gezondheidsstandaarden of culturele diversiteit te "offeren op het altaar van vrijhandel." Tevens belooft de Luxemburger dat het onderhandelingsproces meer transparant zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.