Home

Nieuws 6 reacties

'Driekwart familiebedrijven wil verkopen'

Amsterdam - Bijna driekwart van de eigenaren van familiebedrijven (72 procent) denkt na over de verkoop van zijn bedrijf. Een derde verwacht dat dit onderwerp binnen nu en vijf jaar aan de orde komt en een op de tien denkt binnen twee jaar een overname te kunnen realiseren.

Dit blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek door MarketResponse onder tweehonderd eigenaren van familiebedrijven. Het onderzoeksbureau keek vooral naar de ongeveer 70.000 bedrijven met tien tot tweehonderd medewerkers. Hiervan zouden er de komende vijf jaar 4.200 jaarlijks in de verkoop komen. Oudere ondernemers denken vaker na over verkoop dan jonge ondernemers, 85 procent van de ondernemers ouder dan 46 jaar geeft aan wel eens na te hebben gedacht over verkoop, aldus het rapport.

De helft van de ondernemers geeft aan dat de verkoopopbrengst belangrijk is voor de pensioeninvulling. Hoewel ruim twee derde van de ondernemers zegt een goed idee te hebben wat hun bedrijf waard is, valt op dat ze hun bedrijf hoger dan het marktgemiddelde waarderen, aldus het bureau. ,,De ondervraagde ondernemers waarderen hun bedrijf op gemiddeld 8,8 maal de jaarwinst. De ervaring leert dat de meerderheid van de mkb-bedrijven wordt verkocht tegen een waardering van vier tot zes keer de jaarwinst.''

Van de respondenten heeft 45 procent het bedrijf van familie overgenomen. ,,Van deze groep verwacht slechts de helft het bedrijf ook weer over te dragen aan een familielid. Naarmate de ondernemer ouder wordt, neemt deze verwachting sterk af.'' Het familiebedrijf dat van generatie op generatie wordt overgedragen, blijkt hiermee een romantisch idee dat steeds minder realistisch lijkt naarmate men ouder wordt'', zegt Tom Beltman van Marktlink Fusies & Overnames, die het onderzoek liet uitvoeren.

MKB-Nederland herkent het beeld dat familiebedrijven niet meer als vanzelfsprekend overgaan in familiehanden. ,,Jongere mensen zijn ook steeds meer actief in andere sectoren. Ze zijn vaker hoog opgeleid en kiezen voor een andere loopbaan.'' Volgens de ondernemersorganisatie staan er jaarlijks gemiddeld 15.000 mkb-bedrijven te koop, maar dat is inclusief heel kleine bedrijven.

Laatste reacties

 • alco1

  Wat moet je zeggen:
  Zien de kinderen tegen het harde werken en ergernissen op, wat ze altijd zien bij hun ouders
  of is bij de buren het gras altijd groener.

 • agratax2

  alco1 Jij benadert het vanuit de negatieve kant. Waarom zouden de kinderen het bedrijf MOETEN overnemen? Misschien hebben ze totaal andere ambities het kan zelfs zijn dat de huidige ondernemer het bedrijf heeft overgenomen omdat het ZO HOORDE maar er geen affiniteit mee heeft en liever iets anders was gaan doen. Overnemen in familie verband mag nooit vanzelfsprekend zijn. Verder valt te denken, dat de huidige eigenaar gezinsproblemen wil voorkomen, die kunnen ontstaan door overname door een van de kinderen.

 • jan67

  deze gedachte bij het mkb komt door het enorme ontmoedigings beleid van onze overheid!!!

 • somporn

  Beter verkopen en het zinkende schip (BV NL) verlaten.
  Als we zo door gaan ,komen de meeste aan de bedelstaf en de ouderen verrekken omdat er straks geen verzorgingshuizen genoeg meer zijn.
  Lang leve NL,vroeger was er welvaart,nu voedselbanken in het rijke NL.

 • minasblunders1

  Helemaal mee eens Somporn. Ik raad mijn kinderen het ondernemerschap, in welke tak dan ook, ook af. En al helemaal geen eigen geld in steken. Je wordt aan alle kanten lastiggevallen en kaalgeplukt door een zieke overheid. Niet aan beginnen dus.

 • agratax2

  Veel middenstanders worden op extra kosten gejaagd ten opzichte van hun grote concurenten de groot winkelbedrijven door de kleine dezelfde eisen te stellen m.b.t. traceerbaarheid en voorraadboekhouden, om van de enorme controle druk van de semi- en overheid nog maar te zwijgen. Met dank aan Links van decennia geleden die deze regeldruk hebben uitgevonden om de kleine man te beschermen tegen de grote graaiers. Helaas de kleine man is de klos en de grote graaier graait alleen maar meer met steun van het anti kapitalistische LINKS.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.