Home

Nieuws 614 x bekeken

Dow Agrosciences mogelijk op hakblok

Midland – Dow wil tot halverwege 2016 tussen de $7 miljard en $8,5 miljard ophalen met de verkoop van onderdelen. Eerder zei de chemiereus nog dat het op schema ligt voor het einde van 2015 tussen de $4,5 en $6 miljard op te halen met 'desinvesteringen'. De vraag is of ook landbouwdivisie Dow Agrosciences op het hakblok ligt.

Dow-topman Andrew Liveris zegt dat voor de hoofddirectie 'geen bezitting of marktpositie heilig is'. Liveris zei eerder dit jaar nooit te hebben willen suggereren dat Dow Agrosciences als groeibriljant niet verkocht kan worden. Sterker, de topman liet doorschemeren dat de divisie binnen twee jaar een kandidaat voor verkoop kan zijn.
Nu Dow de verkoopdoelstellingen verhoogt, neemt de kans dat Dow Agrosciences in de etalage komt toe. Het onderdeel maakt zaden en gewasbeschermingsmiddelen en realiseerde in 2014 een omzet van omgerekend €5,7 miljard. Het bedrijf concurreert met veel grotere partijen als Monsanto, Bayer CropScience en Syngenta.
Dow verkoopt alvast zijn belangen in joint ventures in de petrochemische industrie in Koeweit. Het beleid van Dow lijkt deels een reactie op de activistische investeerder Daniel Loeb, die wil dat Dow het bedrijf in tweeën hakt. In de filosofie van Loeb zijn de hoogrenderende en laagrenderende onderdelen afzonderlijk meer waard.
Dow AgroSciences maakt ondertussen bekend dat het bepaalde transgene mais en soja vooralsnog maar beperkt zal verkopen, omdat in China nog geen toelating voor de import is verkregen. Daarmee wil het concern rechtszaken voorkomen. Syngenta werd eerder juridisch aangevallen omdat het in China nog niet toegelaten mais in de Verenigde Staten had verkocht.
De mais mocht in de VS wel geteeld worden, maar kwam in een stroom terecht met mais die wel in China is toegelaten. China weigerde vervolgens schepen te lossen, met miljoenenschades tot gevolg in handel en logistiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.