AlgemeenNieuws

Dierenartsen tevreden over aanpak H5N8

Houten – Dierenartsenorganisatie KNMvD (Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde) is tevreden over de aanpak van het vogelgriepvirus tot zover.

“De samenwerking tussen overheid, pluimveesector en de dierenartsenorganisatie loopt gesmeerd en constructief,” aldus Dirk Willink, voorzitter KNMvD.

Volgens de KNMvD zijn er duidelijke lessen getrokken uit vorige crises. Dankzij een snelle en risico-gebaseerde aanpak met oog voor dierenwelzijn verloopt de bestrijding volgens hen tot nu toe goed. Hopelijk kan zo een herhaling van 2003 worden voorkomen, aldus de dierenartsenorganisatie. Momenteel geldt voor veeartsen de regel dat zij alleen op pluimveebedrijven mogen komen als er acuut gevaar dreigt voor mens of dier. De artsen zijn niet gebonden aan de door het ministerie vastgestelde regio’s, vertelt een woordvoerster van de KNMvD. Reguliere bezoeken aan pluimveebedrijven zijn voorlopig opgeschort.

Voor gemengde bedrijven geldt een uitzondering, hierbij komen veeartsen wel langs voor andere dieren, mits dit vee ‘deugdelijk fysiek gescheiden’ is van het pluimvee.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin