Home

Nieuws

Copa Cogeca: meer steun na boycot

Brussel – Copa Cogeca heeft er bij de Europese landbouwministers op aangedrongen dat er meer geld moet worden vrijgemaakt voor door de Russische boycot getroffen boeren in het landbouwbudget voor 2015.

De Europese landbouworganisatie wil dat het voorstel van de Europese Commissie om een deel van het steunfonds voor de landbouw voor andere noodsituaties in te zetten wordt verworpen. Volgens het huidige begrotingsvoorstel zal het grootste deel van het noodfonds voor de sector worden gebruiken voor noodhulp in onder andere Oekraïne en Irak. Daarnaast moet er geld buiten het GLB-budget om beschikbaar worden gesteld voor de sector, omdat de huidige crisis is veroorzaakt door politieke besluitvorming. "Het is onacceptabel dat de varkenshouderij nog altijd geen steun heeft gekregen, terwijl de Russische markt voor varkensvlees al sinds januari gesloten is", aldus Pekka Pesonen, secretaris-generaal van de boerenorganisatie.

Pesonen sprak de landbouwministers maandag toe, en benadrukte dat vooral de varkenshouderij er tot zover karig vanaf is gekomen. "Grote hoeveelheden van laagwaardige producten als varkensvet worden momenteel opgeslagen. In deze uitzonderlijke situatie zouden er noodmaatregelen moeten worden genomen waardoor dergelijke producten bijvoorbeeld voor energiewinning kunnen worden benut, en er zo opslagruimte vrij komt voor varkensvlees. Daarnaast moet er steun komen om nieuwe afzetmarkten te vinden, en moet er geld beschikbaar worden gesteld voor productpromotie."

Copa Cogeca wil dat daarnaast ook de groente-, fruit-, zuivel- en rundvleessector meer gecompenseerd worden voor de gevolgen van de boycot. Er zou een derde interventieronde voor groente en fruit moeten komen, en er zou voor bepaalde landen opnieuw mogelijkheid moeten worden gecreëerd voor tijdelijke kaasopslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.