Home

Nieuws 4 reacties

'Compromis over Europese naheffing'

Brussel - De Europese Unie lijkt bezig te zijn met een compromis over de naheffingen op de afdracht aan Brussel. Italië, als huidig voorzitter van de EU-landen, liet maandag doorschemeren dat er achter de schermen gewerkt wordt aan een oplossing. Maar hoe een compromis eruit kan zien, is nog heel onduidelijk.

Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de uiterste betaaldatum, al lijkt de Europese Commissie daar niets voor te voelen. Regels zijn regels, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie maandag. Dat betekent dat Nederland de naheffing van €642 miljoen  voor 1 december moet hebben betaald. Als Nederland niet betaalt, loopt het bedrag alleen maar op, omdat er dan rente over wordt berekend, aldus de zegsman.

De naheffing komt er omdat, na herberekening van statistische gegevens, het nationaal inkomen van Nederland groter is dan voorheen berekend. De afdracht aan Brussel is een percentage van het nationaal inkomen.

Groot-Brittannië moet zelfs meer dan €2 miljard  bijstorten. Andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, krijgen juist geld terug.

Premier Mark Rutte onderstreepte maandag dat Nederland bereid is te betalen, maar dan moeten de cijfers wel juist blijken. Tot dusver heeft de Europese Commissie Nederland daarvan nog niet kunnen overtuigen. ''We wachten af'', zei de premier. ''Als het klopt betalen we, eerder niet.'' Minister Jeroen Dijsselbloem werkt nog aan een brief aan de Tweede Kamer over de kwestie.

Laatste reacties

 • koestal

  West Europa moet betalen omdat de arme Oost-Europese landen ,Roemenie Bulgarije,enz . alleen maar netto ontvanger zijn ,die krijgen milliarden zonder iets te betalen

 • farmerbn

  Normaal gesproken zal het wel lukken om minder of later te betalen. Zo gaat dat in Brussel. Wel raar dat het Nederland nooit is gelukt om iets van de superheffing af te krijgen (boerengeld) maar dus nu wel van dit bedrag (overheidsgeld).

 • zon

  regels zijn regels!!!!
  ja ja.
  Kijk naar het legbatterijverbod.

 • Jan van het Zand

  Met groot applaus is de EU-herberekening van de Nederlandse economie begroet. Je kan het van alle kanten bekijken, maar het is voor mij toch een
  prachtig stukje Europese Comedie.
  De Duitser zal zeggen: Wir haben die Holländer und die Engländer mahl richtig an die Nase herumgeführt.
  Ha ha ha, Die Nederlanders die alles beter weten. Echt lachwekkend. Heel de financiële en politieke wereld buiten NL en Eng. licht in een deuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.