Home

Nieuws 701 x bekeken

China en Zuid-Korea sluiten handelsdeal

Beijing – De Chinese en Zuid-Koreaanse regering hebben een vrijhandelsdeal ondertekend dat leidt tot lagere importtarieven en grotere importquota.

Hoewel rijst geen onderdeel uitmaakt van het verdrag noemt een militante NGO van Zuid-Koreaanse boeren, de 'Korean Peasants League', het een 'nucleaire bom' voor de landbouw. Andere boerenorganisaties zijn eveneens sceptisch.

China en Zuid-Korea hebben meer dan twee jaar onderhandeld over het verdrag. China profiteert op tal van terreinen terwijl in Zuid-Korea wordt gerekend op meer export van elektronica, kleding en auto-onderdelen. De export van hele auto's is op Chinees verzoek uitgesloten van het verdrag, terwijl op Zuid-Koreaans verzoek de handel in rijst niet 'meedoet'.

Zuid-Korea realiseerde in 2013 een agrarisch handelstekort van €3 miljard met China, dat onder meer veel champignons en witlof uitvoert. In Zuid-Korea ontstond herhaaldelijk protest door de goedkope Chinese export van 'kimchi', gefermenteerde kool en groente die als nationaal voedsel worden gezien in Zuid-Korea. Grote boerenorganisaties in Zuid-Korea vrezen verdringing van Koreaanse producenten.

De Koreans Peasants League is het meest uitgesproken en bereidt al een serie acties voor. De organisaties heeft een geschiedenis van soms gewelddadige protesten in Seoel, maar ook bij ministeriële topbijeenkomsten van de WTO.

Na een juridische review moeten parlementen van China en Zuid-Korea het verdrag nog goedkeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.