Home

Nieuws 387 x bekeken

Bestedingen consumenten licht gedaald

Den Haag - De consumptie van huishoudens is in september licht teruggelopen, na vier maanden met lichte groei. De bestedingen lagen 0,6 procent lager dan in september vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Vooral aan duurzame en overige goederen, waaronder gas en brandstoffen, gaven consumenten minder uit, aldus het statistiekbureau. Ze besteedden onder meer minder aan kleding en schoenen. Vorige week meldde het CBS al dat kledingwinkels in september fors minder verkochten.

Aan woninginrichting en elektronica werd wel meer gespendeerd. Ook de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen en diensten kwamen in september iets hoger uit.

De terugloop van de bestedingen in september volgt op goede cijfers over de maand augustus. Toen rapporteerde het CBS nog de grootste consumptiegroei in bijna vier jaar, namelijk 1,4 procent. In mei, juni en juli lagen de bestedingen van consumenten op of net iets boven het niveau van een jaar eerder.

In het derde kwartaal als geheel groeide de consumptie van huishoudens op jaarbasis 0,3 procent. De cijfers zijn door het CBS gecorrigeerd op verschillen in het aantal koopdagen in een bepaalde periode.

Of registreer je om te kunnen reageren.