Home

Nieuws

Amerikaanse boereninkomen daalt

Washington – Het netto-inkomen van Amerikaanse boeren en tuinders komt in 2014 uit op circa $96,9 miljard (€77,6 miljard), 21 procent minder dan het recordbedrag dat in 2013 kon worden bijgeschreven.

Het bedrag ligt bovendien een stuk onder de schatting van $113,2 miljard die in augustus nog werd voorspeld. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.
De oorzaak van de daling ligt volgens USDA vooral in een fikse daling van de prijs voor mais en in mindere mate soja. Inkomsten in de varkenshouderij en rundveehouderij komen mede door lagere voerprijzen op een recordniveau uit. Het agrarische inkomen daalt uiteindelijk tot het laagste niveau sinds 2010, toen prijzen net terug waren gekomen van recordniveaus.
Naast lagere prijzen voor granen en oliezaden, speelden hogere uitgaven boeren en tuinders parten. Uitgaven aan productiemiddelen zoals veevoer, kunstmest, zaden en gewasbescherming ten opzichte van 2013 met 5,7 procent toegenomen tot omgerekend €296 miljard. Samenvattend zijn inkomsten gedaald en uitgaven gegroeid.
USDA denkt dat de inkomstendaling diverse gevolgen heeft. Boeren en tuinders investeren minder kapitaal en de groei van de waarde van landbouwgrond wordt afgeremd. De groei in de waarde van agrarische bezittingen is in 2014 circa 2,4 procent gedaald. De schuld van agrariërs neemt 3,1 procent. Het is voor het eerst sinds 2009 dat schulden sneller dan bezittingen in waarde toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.