Home

Nieuws 3 reacties

Agrariërs VS krijgen veel overheidsgeld

Washington – Boeren en tuinders in de VS ontvangen dit graanseizoen tot $10 miljard (€8 miljard) aan landbouwsubsidies, aldus persbureau Reuters op basis van analisten van Purdue University en het Food and Agriculture Policy Institute. Indien de prijs inderdaad zo hoog blijft, is dat een forse budgettaire tegenvaller in een toch al verdeeld Washington.

In 2014 is een nieuwe 'Farm Bill' van kracht gegaan. Het betreft landbouwwetgeving voor de komende vijf jaar die pas na een langslepend politiek gevecht tot stand kwam. De nieuwe Farm Bill voorziet onder meer in afschaffing van directe betalingen en ter compensatie daarvan meer steun bij lage prijzen en gevolgen van extreem weer.
In eerdere prognoses ging het Amerikaanse landbouwministerie, de USDA, uit van een kostenpost van $1 miljard in 2014. Het Congressional Budget Office (CBO), dat onder meer begrotingszaken doorrekent voor leden van de volksvertegenwoordiging, voorspelde een rekening van $5 miljard. Daarbij werd echter uitgegaan van gemiddelde prijzen.
Dit jaar verwachten Amerikaanse boeren echter een enorme oogst, in de VS wel 'bumper crop' genoemd. Daardoor zijn prijzen voor granen en oliezaden fors gedaald en kunnen boeren mogelijk miljarden extra claimen aan prijsondersteuning. Congresleden van de Republikeinse Partij beloven alvast zich te roeren als de Farm Bill inderdaad een gat schiet in de begroting.
Of ze ook zullen pleiten voor minder genereuze uitbetalingen aan agrariërs lijkt onwaarschijnlijk. Ze pleitten er bij de onderhandelingen over de Farm Bill vooral voor diep te snijden in programma's waarbij voedselbonnen worden verstrekt. Doel: het omlaag brengen van het federale begrotingstekort. Het was echter de Democratische Partij van de zittend president Barack Obama die pleitte voor minder subsidies aan ondernemers.

Laatste reacties

  • ed12345

    Ach dat verhaal van aflopende subsidies, oh ja nu heet het geen subsidie meer maar heeft een x aantal andere namen, is al zo oud en elke keer draaid het er op uit dat de USA farmer bijna net zo'n brievenbusmelker wordt en blijft als de europese boer

  • Jan van het Zand

    Subsidie? Dat is een uitkering, die de overheid verstrekt.

  • pinkeltje

    De VS snapt als geen ander dat voedselvoorziening een eerste levensbehoefte is die je langdurig veilig moet stellen. En dat gaat helaas niet zonder steun van de overheid. Er zijn maar twee echte rampen die een land in eerste instantie kan overkomen: dat rekeninghouders massaal bij de banken hun tegoeden in contanten opeisen en een voedseltekort. Het enige waar het bij steun aan de landbouw om gaat is om dat niet uit de hand te laten lopen zoals in de EU een 25 jaar geleden dreigde te gebeuren. En het gaat alleen om de basisvoorzieningen. Melk en granen. De rest is bijzaak en kun je grotendeels aan de grillen van de markt overlaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.