Home

Nieuws 3365 x bekeken 74 reacties

Aantal weidevogels daalt

Zeist - Het gaat slecht met de weidevogels. Dat blijkt uit de Sovon Vogelbalans die zaterdag wordt gepresenteerd. Vogelbescherming is geschrokken van de vogelbalans.

,We wisten dat het niet goed ging met de Nederlandse vogelstand maar het is veel erger dan verwacht'', zegt een woordvoerder.

Vooral met weidevogels gaat het slecht. ,,De patrijs en de veldleeuwerik zijn we al kwijt en als we niet oppassen volgen ook de grutto, de watersnip en de scholekster. Als het tegenzit zijn er over dertig jaar geen scholeksters meer'', zegt hij.

Volgens de woordvoerder is de teloorgang van de weidevogel vooral te wijten aan de intensieve landbouw: ,,Door het laaghouden van de waterstand en het grasland en de grote hoeveelheid kunstmest die wordt gestrooid neemt het leefgebied af.''

De laatste jaren is er veel aandacht geweest voor de bescherming van de weidevogel. Dat is niet genoeg, zegt Vogelbescherming. ,,Op slechts 5 procent van het grasland wordt rekening gehouden met weidevogels, we kunnen niet op tegen de overige 95 procent waar intensieve landbouw wordt bedreven.''

Niet alleen de weidevogels doen het slecht. Ook vogels in natte gebieden nemen in aantal af. Overbevissing, afname van het leefgebied en grootschalige plannen voor windmolens zetten de watervogelstand onder druk, zegt Vogelbescherming

Volgens de organisatie is er ook goed nieuws. 2014 is een goed 'muizenjaar'. Sommige roofvogelsoorten profiteren daarvan. Ook ziet het lichtpuntjes op plekken waar gewerkt is aan natuurherstel, daar doen vogels het wel goed.

Laatste reacties

 • maartend

  met dank aan de vossen

 • Hogman1

  hahaha je moet even het hele bericht lezen,komt allemaal door de boeren met hun intensieve landbouw en het kunstmest gebruik
  http://www.nu.nl/wetenschap/3940885/vogelbescherming-schrikt-van-vogelbalans-in-nederland.html

  van je natuurvienden moet je het maar hebben

 • w v gemert

  Beter besteden aan de zorg voor de ouderen, hoe daar een enquête onder en zie dan de teruggang. Ik schaam mij diep hiervoor.

 • Piejearke

  Ik beheer meer dan 50 ha natuurgebied, begrazen van grasland, volgens de TBO principes en kennis. Geen van de genoemde soorten komt er voor. Het ontbreekt nog steeds aan kennis! Met name grote insecten en beschutting jaarrond ontbreken. Daarnaast geven we kraaiachtigen teveel kansen om eieren en kuikens te vinden. Ook andere predatoren zijn veel te succesvol...samen in actie!

 • alco1

  Ooievaars worden 's winters gevoed, met als gevolg inbreuk op natuurlijke selectie, met als gevolg in de zomer elke dag 15 kuikens nodig van weidevogels.

 • zon

  Er zijn andere dingen die belangrijker zijn,niet teveel naar luisteren naar die rakkers.
  Zij waren het toch die de vogels weg willen hebben uit de hedwigepolder.
  Waar water is kunnen geen weidevogels zijn.

 • Momfer

  Er zijn teveel vossen en buizerds in dit land, dat is het probleem.

 • koeboertje

  De gruto verblijft hooguit 4 maanden in nederland , als je de oorzaak van de achteruitgang wilt vaststellen zul je ook moeten kijken wat er die andere 8 a 9 maanden buiten nederland met de gruto gebeurt !

 • alco1

  Misschien wel delicatesse in Marokko, of maken ze er ouderwetse honderdjes van.

 • porky 1

  wat makkelijk om weer de landbouw de schuld te geven de door de overheid verplichte bemester doet volgens mij ook niet veel goeds voor de nesten en wat te denken van de kraaien en ekster die bijna niet meer bejaagd mogen worden

 • T@deler

  Alco1 #9 Misschien zijn dan twee grutto´s uit Makkum de pineut..
  Deze website laat zien waar de grutto´s zijn die in Friesland een zendertje hebben gekregen:
  http://volg.keningfanegreide.nl/

 • PetervanKempen

  Het wordt een beetje een pavlov reactie van de Vogelbescherming met de vinger naar boeren te wijzen. Een heel klein beetje is de grootschalige langbouw een oorzaak maar voor 80 procent moeten we inderdaad de helemaal uit de hand gelopen predatie druk aanwijzen als reden.Heeft DB al gecollecteerd om bij te dragen aan de centjes die er bij moeten om graste telen op een half moeras sige ondergrond met allemaal ekers die zeer moeizaam grasoogsten mogelijk maken? Denk het niet. Zij kopen daar in amsterdam allemaal Plastic flessen met zogenaamde melk uit belgie voor negentig eurocent per liter, lekker goedkoop bij het lezen van Argus, het lijfblad van de stichting Fauna Bescherming. Ook zo een clubje die de mond vol hebben hoe het moet maar nog nooit een poot aan de grond hebben gezet om te helpen met weidevogelbescherming.
  Het zijn allemaal praters die zelf nul komma niets aan vogelbescherming doen, jammer dat die standaard verwijten vanuit dit soort clubjes in Boerderij staat, had liever iets lezenswaardigs gezien over de nieuwe methode van mest opbrengen door water erover te sproeien. Scheelt nogal wat vogels.

 • tedagro

  Wij zien de laatste jaren steeds meer scholeksters, ze broeden gewoon op pas ingezaaid maisland, ieder jaar komen er meer nesten. Zo'n 15 jaar geleden zagen we deze vogels nooit.
  Ik denk dat de vogelbescherming om aandacht vraagt. De vogels gedijen in ieder geval veel beter in de moderne landbouw dan zij verkondigen !

 • jan1953

  en de zodebemester dan die vernielt de meeste nesten gewoon los op de weide net als in duitsland en is nog een stuk goedkoperhier 4 euro per minuut voor zode bemesten hier

 • farmerbn

  Ik zou ook gefrustreerd raken als vogelbeschermer. Jaren geleden ging het met de weidevogels redelijk goed totdat de vogelbescherming opgericht werd. Sindsdien gaat het met die vogels slecht en wat ze ook doen (vaak domme dingen) het gaat steeds slechter. Ze kunnen dus beter ophouden met bestaan.

 • tess

  Het is zo gemakkelijk om weer de boer op de kop te geven!!! Als de Natuur organisaties hun gronden wat beter gaan bewerken en verzorgen mest erop goede granen verbouwen dan komt er weer leven in de grond zoals wormen. En dat is weer voedsel voor de vogels.Kan de Korhoen ook beter overleven. In het verleden zijn er heel veel roofvogels uitgezet in Nederland. De grootste rovers van de eieren en de kleine vogels !!!
  Zie dit dagelijks gebeuren. En de vossen verslinden ook aardig wat vogels op.Scholeksters zijn er nog volop als je ze maar wil zien.
  Vogelbescherming ik zou zeggen kijk ook eens naar het buitenland waar vele vogels op de menu kaart staan. Door dit te roepen is er voor jullie weer meer hoop op de subsidipot Wees toch eens een keer eerlijk En geef de landbouw niet altijd alles op de kop.

 • haam

  je kunt de stelling ook omdraaien er was nog nooit zoveel 'natuurgebied in nederland 'maar als je alles laat overwoekeren dant neemt het areaal vanzelf wel af en door zo naar de landbouwers te wijzen neemt daar de belangstelling nog veel meer af om nog met deze lui samen te werken. En als ik de bio landbouwers bezig zie met hun wiedeggen in het voorjaar daar blijft al helemaal geen ei meer over.

 • Jongman

  Alle geitenwollensokken figuren weten het toch zo goed. Ze zijn volledig geintegreed in de overheid dus gebeurd er niets met de werkelijke oorzaak.
  Vossen, dassen,buizerds, havikken, de top van de voedselpiramide wordt beschermd door deze lui dus krijg je dit . Eigen schuld, dikke bult. Ze willen toch niet naar de boeren luisteren.

 • trijnie

  Flauw gepraat....ik woon al 40 jaar in veenweidegebied. Het stikte er van de weidevogels. Nu is er nog nauwelijks wat.
  Kraaien, eksters, vossen, ze waren er ook. Roofvogels wat minder dan nu.
  Sorry mensen, er is toch echt maar één OORZAAK en dat is het feit dat u geen kruiden meer in het grasland wilt zien, dat u veel meer giert en op een andere manier, en dat u rolt, en dat u als er een paar mm gras op staat gaat maaien, schudden en rapen en weer mesten.
  Kortom er is geen rust meer op het land.
  U bent niet schuldig maar al uw ijver maakt toch echt dat u de OORZAAK bent van de teloorgang van deze mooie vogels.
  En nu de quotum eraf gaat moeten we maar gauw een museum van opgezette weidevogels oprichten dan kunnen we ze daar nog zien.

 • Gijs Gans

  @trijnie, wakker worden ,oorzaak zijn de TBO,s met hun wanbeleid niet meer en niet minder, overal waar natuur is is het een ramp met de vogels. daar waar nog vogels zijn .is bij de boeren maar de tbo,s doen alles in kruidenrijk,grasland want dan kunnen ze straks 1500 euro per hectare vangen gaat hun gewoon om het geld en dan de schuld bij de hardwerkende boer neerleggen en dan sovon even een rapportje laten schrijven met flink wat leugens en klaar is kees .

 • minasblunders1

  Trijnie, reserveer in dat museum meteen een plekje voor opgezette boeren. Want ik vraag me serieus af wie er eerder zal verdwijnen, de boer of de weidevolgel. In het eerste geval is er natuurlijk geen probleem; boeren weg, weidevogels keren terug. Toch?

 • trijnie

  Ach, Gijs gans, ik wil niet onvriendelijk zijn, maar ontkennen van de waarheid en verschuilen achter TBO's helpt niet.
  Zolang er te vroeg in het voorjaar het land wordt opgegaan, kan geen vogel overleven of het moet een gans zijn die op de wieken kan gaan en die dol is op het voedzame gras.
  Bij ons achter zijn nog een paar hectares land van sbb, de pachtboer mag daar bid eerder maaien dan in juli en daar zitten jaar lijs nog een aantal Wulpen,maar dat is het dan wel. Een land verderop nog een paartje grutto's , veldleeuwerik heb ik al jaren niet meer gehoord.

 • trijnie

  Nee, minasblunder, het was de boer met zijn land die voor de weidevogels leven gaf.
  Maar jammer genoeg ook de boer die door de moderne bedrijfsvoering geen plaats meer kan bieden aan diezelfde weidevogel.

 • Schaapje

  Het is mede de schuld van regelgeving en het beleid van de tbo's. Als er gewoon mest met sproeiboom uit gereden mag worden en over een langere periode boek je al winst. Ruige mest zou jaarrond uit gereden mogen worden, goed voor de bodem en bodemleven. Tbo's land...zijn stekelvelden, pitrus en brandnetelvelden. Niet echt geschikt voor lekker te broeden als weidevogel. Dan nog de velen vossen, kraaien, grote roofvogels... tja dan kan je de weidevogels wel gedsg zeggen. O...en kunstmest stooienboeren alleen nog als daarvoor plaats is... dus van overbemesting kan geen sprake meer zijn want dat heeft de wet dicht getimmerd.

 • trijnie

  Piejearke, natuurland zonder mest is geen geschikt vogelland. Bloemetjes zijn mooi maar er moet liefst ruige mest op het land. Dan krijg je insecten en wurmen in de grond. Gewoon op z'n ouderwets.

 • Schaapje

  Triinie, misschien kun je op de koffie bij de tbo's. In de nieuwe pachtcontracten mogen de huurders niet meer dan 5 ton ruige mest uitrijden per hectare. Nou dat wordt een lekker eten voor die weide vogels. Gelukkig hebben wij eigen land en kunnen de normale hoeveelheden ruige mest uitrijden. Bovendien behouden wij wel en zelfs meer nesten van weidevogels de laatste jaren.

 • maatje 1904

  alle mest die geïnjecteerd is kan een vogel weinig meer van eten en vroeger reden we in de winter een laagje mest over de groenbemester en daar kwamen veel vogels op af

 • alco1

  Injecteren doen we al voordat de weidevogels arriveren.
  Daarna veel activiteit van de weidevogels, maar ook helaas bij ons ook de kraaien. Zegt u het maar waar het aan ligt dat we maar een enkel broedsel konden vinden!

 • LUCTOR

  Ben er ook van overtuigd dat het met de aanwend methodes te maken heeft door het injecteren gaat het bodem leven ook naar de knoppen dat er vroeger minder mest werd uitgereden klopt niet de samenstelling van de mest is anders dan vroeger komt dat het rantsoen veranderd is ten opzichte van vroeger een voorbeeld hiervan is als in het voorjaar mest wordt uitgereden door mijn melkende buurman klagen de stadse buren steen en been over de stank heb een perceel 10meter van hun slaapkamer als daar mest op wordt uitgereden van ons vleevee zeggen ze je ruikt het wel een beetje maar de stank is zo weer.

 • J@gertje

  Injecteren, veelvuldig maaien en mechanisch onkruid bestrijden zijn de doodsteek voor de bodembroeders.
  Wij lokaliseren al jaren nesten zodat deze gespaard blijven.
  Maar je kunt er nog zo veel tijd in stoppen, het gros
  valt ten prooi aan roofwild.
  Kraaien en vossen houden we kort maar stootvogels, reigers, marterachtigen en zeker niet te vergeten de toenemende dassenpopulatie hebben vrij spel.
  Het is niet voor niets dat de plaatselijke weidevogel werkgroep hier de handdoek in de ring heeft gegooid.

 • Sjaak

  In dit gebied zaten voorheen veel weidevogels...kieviten, grutto's en patrijzen. Sinds de afronding van de landinrichting zijn ze langzaam aan allemaal verdwenen. Niet zozeer door de verkaveling en cultuurtechniek, maar meer door het aanplanten van hagen en ander aangelegde 'natuur'. Dit was nodig om het natuurverlies elders te compenseren. Nu zijn het aantal predatoren flink gegroeid, dassen, vossen en roofvogels etc....óók natuur, maar de weidevogels zijn verdwenen.
  Dus inderdaad, de natuur is wreed...
  Zij maakt ook haar keuzes, al dan niet gedwongen...

 • joohoo

  Ondergronds aanwenden vernietigd het bodemleven. zonder bodemleven geen organische stof. dit is door de overheid in gang gezet. waar moeten weidevogels van leven als het bodemleven vernietigd is?. Faunabescherming doet de rest. Het enige positieve aan alles is, bij minder vogels kan de loonwerker sneller werken .

 • Mels

  Trijnie,sorry voor je ervaring maar echt helemaal mis. De aanleg van NEPtuur en de verkeerde vorm van beheer(wat er dan ook beheerd moet worden) met de uitbreiding van de populatie en soorten predatoren is de oorzaak. Altijd veel nesten van kieviten en scholeksters tussen de aardappels maar na het omleggen zijn de kraaien er sneller bij dan de moeders.

 • nilles

  ik zie op ons bedrijf een groeiend aantal patrijzen en vooral kievieten maar wij hebben geen gras .Kievieten en scholeksters broeden net zo makkelijk op open kaal land. hier zeker geen lagere vogelstand ondanks ons zeer intensief bouwplan.Oorzaken meer zoeken zoalsin#33

 • PetervanKempen

  @nilles dat klopt, op bouwland is meer dekking en minder intensieve bewerkingen, dat help en sommige vogels kunnen snel omschakelen. Toch is ook het verplichte injecteren een doodsteek voor alle fauna op weideland. Nu is aangetoond door een omstreden onderzoek dat de boer de schuld ten onrechte kreeg voor de zure regen en de CO2 uitstoot hoor je niets meer van de Natuurclubs zoals de Vogelbescherming. Je zou denken dat die smeken terug te keren naar bovengronds mesten met dekkend sproeien (Ook tegen stank van de buurtjes uit amsterdam), maar je hoort ze niet.
  Jawel , met het vingertje naar de boer wijzen en hun luxe leden mooie plaatjes laten kijken in een blad wat verder nooit over weidevogelbeheer gaat. Hun enige instrument is een verrekijker en dan wedstrijden houden wie de laatste Kievit ziet . Bah.

 • DJ-D

  5 jaar geleden nog 50 nesten. vorig jaar nog 17 en allemaal opgegeten. Nog steeds zelfde maaier van 2.40 en tobroco van 3 meter.
  Steeds meer roofdieren en ander gespuis.

  Laat ze eens samenwerken met boeren over hoe je een goed verdienmodel kunt creeeren ipv alleen maar kritiek. Vind het ook heel erg maar, valt niet mee te praten met deze mensen. Zag net op hun site 76 man personeel x 50000 = 3800000 euro aan loon.
  150000 leden die ? 25 euro doneren = ook 3800000 euro Volgens mij zijn ze meer met hun zelf bezig dan met het beschermen van vogels.
  Dat clubje wordt groter maar de vogels gaan achteruit. Wat klopt hier niet????

 • koestal

  Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben de laatste jaren er duizenden hectares landbouwgrond bij gekregen,ze veranderen direct het normale boerengebruik,gaan de grond verschralen en laten deze verruigen,geen weidevogel die hier meer wil broeden,maar zij menen dat het zo moet,hierdoor meer vossen en roofvogels die er het naar de zin hebben.Ook de vogelstand in de Waddenzee gaat hard achteruit,hier komt ook geen boer om te maaien en toch gaat deze ook achteruit,komt door de vele meeuwen en sterns die de nesten leegroven

 • koestal

  Rondom Meppel komen er ook nog nauwelijks weidevogels voor ,Bij Meppel is een hele grote Ooievaarskolonie die door particulieren in stand wordt gehouden,de ooievaars worden ,s winters bijgevoerd met overtollige eendagskuikens van een plaatselijke kuikenbroederij ,de vogelstand rondom Meppel in een straal van 20 km bestaat alleen nog uit ooievaars,kraaien,eksters,ganzen en kleine zangvogeltjes,de echt weidevogels hebben geen schijn van kans om nog een nest uit te broeden ,tijdens het voorjaar en in de zomer worden de weilanden door de ooievaars intensief afgestruind naar voedsel, eieren en jonge vogels verdwijnen in hun maag,ook de kikkers zijn er uitgestorven.Dit is echt een staaltje van natuurvervalsing door particulieren,waarbij de ooievaar als zaligmakend wordt beschouwd

 • Spotvogel

  Ooievaars en reigers lepelen inderdaad heel wat pullen uit greppels, maar boeren zijn met hun tot 8x per groeiseizoen kuilgrasmaaien echt wel de hoofdveroorzakers van de vrije val van de weidevogelstand. Bovendien molken ze jarenlang tegen 40-60 euro per legsel alle weidevogels totdat die er letterlijk dood bij neervielen. Breek me de bek niet los wat ik daar allemaal van meemaakte tijdens mijn ambtelijke weidevogelwerk tussen 1976 en 2004. En maar ontkennen die boeren. Het ontbrak er nog maar aan dat ze Monus het maanmannetje de schuld niet gaven. Boerse stompzinghheid troef, want met wat minder geldgulzigheid hadden zij en hun kinderen en kindskinderen er jaarlijks een mooi vast centje bij kunnen verdienen. Nu roeiden ze met hun graaien de weidevogelstand in een mum van tijd uit en die zijn voor eeuwig weg. Breek me ook over zulke enormiteiten de moel niet open!

 • Broes

  De laatste onderzoeken laten zien dat vooral hogere grondwaterstanden meer weidevogels opleveren door een betere beschikbaarheid van voedsel. Bemesting (ook ruige mest) is daarbij van ondergeschikt belang. Meer variatie in grashoogte maakt de overleving van kuikens ook groter.
  Een aantal weidevogelonderzoekers wijzen op het overheersen van de economische belangen bij de landbouw. Zij hebben daarom de hoop voor verbetering van de weidevogelstand opgegeven en pleiten nu voor een scherpe scheiding tussen landbouwgrond en natuur.
  De Vogelbescherming - daarentegen - ziet nog steeds kansen voor samenwerking.

 • alco1

  spotvogel spotvogel, wat kun jij dom lullen. Boeren bewegen met geld voor legsel is het domste wat je kunt bedenken. Dan gaat het net als met de subsidies, dan krijgt het geheel een totaal verkeerde draai.
  De echte flora en fauna liefhebber doet het niet voor geld. Het is de manier de echte natuur mensen ( de boeren) te schoffelen als dombo's.
  Je zou er goed aan doen eens een keer goed te luisteren.
  P. S. Je zult wel denken wat typt die laat. Maar ik zit te wachten op een afkalving.

 • alco1

  Broes. Hoe jullie boeren schofferen!
  Forget it. En dan moet je nagaan dat we jullie ook nog financieel moeten onderhouden.

 • Professor P

  Spotvogel: ik heb nog nooit een weidevogel in de stad gezien.

  Maar er zijn inderdaad minder weinig weidevogels te bekennen dan 20 jaar geleden. Vossen, dassen, marters ,buizerds, kraaien en eksters maken het leven voor weidevogels onmogelijk. Het waren destijds vooral de jagers die de vossen weghielden, waardoor er veel weidevogels waren. Ook de lokale duivenverenigingen die de roofvogels wegschoten hielpen de weidevogels een handje.

  'Stompzinnig' en zielig om op de boeren af te geven. Waarom wordt u zelf geen boer. Altijd zeuren over schaalvergroting etc., de enige manier om dit tegen te gaan is zelf weer boer te worden. (Tip: voor de weidevogels is het beter om jager te worden). Maar waarschijnlijk was de 'geldgulzigheid' te groot en ging u liever profiteren van belastinggeld in plaats van bij te dragen.

 • Henk Tennekes

  400 miljoen boerenlandvogels verdwenen in Europa sinds 1985, insectenstand gehalveerd, cultuurlandschap overal verziekt met insectenkiller imidacloprid, en desalniettemin zoeken veel boeren nog steeds goedkope uitvluchten om onweerlegbare feiten te verdoezelen. Iedere hoop op verbetering vervliegt op deze manier.

 • alco1

  Een middenweg is niet te vinden met mensen die alleen maar beschuldigen en geen enkele notie hebben dat de mens gevoed moet worden.

 • PetervanKempen

  @Broes, Henk, Wij hadden ook gedacht dat er met natuurclubs en de VB kon worden samengewerkt in een redelijk model van winterganzen opvang. Onze beloning was dat al de aangedragen concessies van ons werden geincasseerd en vervolgend de gezamenlijke natuurclubs de gedeputeerde kramer een anti beheer en anti jacht beleid dicteerden. Ken merkend dat die sector niet eens accepteert over doelstellingen te spreken als een soort tot maatschappelijke pest uitgroeit zoals met ganzen het geval is. Inderdaad is, met zulke rasegoisten, voor wie de veehouder alleen een gratis voedselverschaffer is voor hun leuke vogeltjes een samenwerking na dat soort dictaten onmogelijk. Kom eens met afspraken over wat we wel willen betalen voor die opvang en redelijke doelstellingen en moet je eens kijken wat er aan samenwerking met weide houdende boeren mogelijk is.

 • koestal

  Waar nu bij de steden grote nieuwbouwwijken staan broedden voor enkele decennia nog weidevogels

 • PetervanKempen

  Klopt, hier bij Leeuwarden zetten ze een grote schilderijlijst langs de weg en zag je erdoor heen het mooie weidelandschap van Zuiderburen, nu is het een huizenzee met een betonrand. Lekker buiten wonen. De schilderij lijst heeft de projectontwikkelaar nu weggehaald. Doel gediend , weg vogels weg bloemen , weg natuur.

 • trijnie

  Toch geloof ik in weidevogelbeheer door de boer. Hier gebeurt het ook. Een boer pacht het land van sbb , laat maaien en bemesten met ruige mest en tot nog toe komen er elk jaar Wulpen nestelen met succes.
  Door het late maaien, kunnen de pullen zich verschuilen in het hoge gras. Als ze kunnen vliegen zie je ze vaak overkomen. Kraaien worden weggejaagd door de oude vogels.

 • alco1

  Wulpen kunnen het gevecht nog aan met de kraaien. Zie hun enorme snavel.

 • Spotvogel

  Alco don't blame me voor de enormiteiten van onze regering.die naar niemand luistert een braaf de boerse CLM-adviezen volgde. Duizenden boeren in Laag Nederland incasseerden bakken geld en liepen met dollartekens op hun netvlies. Ga maar eens aan maatschap Oortwijn in de Zeevang vragen hoeveel money money money hij uit onze natuur heeft geroofd voordat de laatste weidevogel daar verdween. Dat daar uberhaupt nog wat leeft komt omdat hij klem tegen twee SBB reservaten zit. Maar wel met aan de ene kant een spoorlijn en aan de andere een provinciale weg ertussen. Er is daar nooit een pul groot geworden! .

 • alco1

  Dit heeft ook niets met de actualiteit van nu te maken.

 • Jan-Zonderland

  @Spotvogel, U spreekt over 'money, money, money'. Wat hebt u gekost gedurende uw ambtelijke jaren van 1976 tot 2004 ? Zullen we eens schatten naar hedendaagse waarde Euro 100.000 per jaar (salaris, auto, kantoor etc) In totaal dus een bedrag van Euro 2,4 miljoen!!!!!!!!!!! en het heeft geen bliksem geholpen!!!!!!!!!!!!!!!!! Nee mijnheer Spotvogel, met alleen maar schoppen naar de boeren komen we ook niet verder.

 • Henk Tennekes

  #45,46. Het enige wat ik de boeren aan het hart wil leggen is geen middelen te gebruiken waarvan nu onweerlegbaar is aangetoond dat ze insecten uitroeien. Iedere toepassing van imidacloprid is een aanslag op de natuur.

 • alco1

  Zo zijn het betere woorden @Tennekes.
  Beter dan te schrijven dat boeren alles willen verdoezelen.
  Als middelen nog vrij zijn te gebruiken,gaan wij er van uit dat dit ook zonder gevolgen kan. Er is immers een goede controle, getuige dat er veel middelen verboden zijn.

 • Spotvogel

  Idiote berekening Zonderland, want MIJN ambtelijke verdiensten zijn in honderden publicaties en adviezen vastgelegd en ik kreeg er alleen maar waardfring voor. .Maar we draaien het even om: Hoeveel heb jij afgelopen 50 jaar getoucheert via de LNV loketten?
  Inderdaad Henk, in ieder bestrijdingsmiddelenhok op ieder erf staat Imidacloprid naast Round Up en andere persistente troep. Kijk op Zembla Gif in de Bollenstreek wat neonicotinoiden doen. Met een enkel druppeltje besmet men een hele poldervaart. En bij bespuitingen komen er mijarden druppeltjes in ons oppervlaktewater. Let op: nou barsten de ontkenningen weer los want de meeste boeren beseffen niet waar ze mee bezig zijn en WILLEN dat ook niet weten. .

 • Jan-Zonderland

  @Spotvogel, mijn berekening mag dan idioot lijken, gezien uw felle en verder ongefundeerde reactie denk ik dat ik er niet zo ver naast zit. En wat betreft de donaties die ik via LNV loketten heb ontvangen de afgelopen 50 ! jaar, kan ik u geruststellen: 0,0 Euro
  Maar daar gaat het mij even niet om. Wat ik wilde zeggen is dat u er in uw hele ambtelijke carriere ook niks aan hebt kunnen of willen doen en u nu alleen maar de beschuldigende vinger wijst naar de boeren met hun maaiers, zodebemesters en spuitmachines. Waarom hoor je, naast de mensen die het van dichtbij allemaal zien gebeuren, jawel, de boeren, nooit iemand over de rol die de predatoren spelen in de afname van de weidevogelstand ? Waar is uw veelgeprezen publicatie daar over ?
  En wat betreft uw opmerking over 'gif' in ieder middelenhok op ieder bedrijf: In ieder keukenkastje staan voedingsmiddelen die mede door het gebruik van de door u zo verfoeide middelen geproduceert zijn om ook mensen zoals u in leven te houden. Dat sommige van deze middelen achteraf ook nadelen met zich meebrengen moge duidelijk zijn, dat heet voortschrijdend inzicht. Over neonicotinoiden is men het echter nog steeds niet voor 100 % met elkaar eens.

 • somporn

  MIJN ambtelijke verdiensten zijn in honderden publicaties en adviezen vastgelegd en ik kreeg er alleen maar waardering voor.

  Een ambtenaar met verdiensten,verkregen over de ruggen van anderen.
  Als alle ambtenaren werkelijk zo geweldig waren,dan zal heel NL leven in overvloed en welvaart en waren Voedselbanken en oudjes in strontluiers buitenaardse gedachten,geweldige Spotvogel !!!!

 • alco1

  'Alleen maar waardering !!!'
  En op dit openbaar forum alleen maar kritiek.
  Welke stroopsmeerders clubje is dat dan wel niet geweest.
  In ieder geval geen publicaties en adviezen voor het totalitaire bestel.
  Het wordt steeds duidelijker waar het mis is gegaan.

 • Jan-Zonderland

  Mijnheer Spotvogel, als u nu eens onder uw eigen naam hier reacties plaatst, dan kunnen wij eens google'en en mogelijk kunnen wij dan ook eens kennis nemen van uw gewaardeerde hersenspinsels. Misschien dat onze kijk op de zaak daarmee veranderd.

 • Mels

  @Jan Zonderland,je kunt de notoire mekkeraar zo ook wel vinden op google. Vergissing van de Schepper.....

 • koestal

  De ganzen en smienten zijn de nieuwe weidevogels,moeten we zeker ook blij mee zijn

 • DJ-D

  Spotvogel waar kunnen wel die publicaties vinden en wie gaf u waardering?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Jan-Zonderland

  @Greetjeduitman, als je op de naam google't die in reactie 64 werd genoemd, helaas verwijderd nu, dan krijg je wat verhalen te zien waar de honden geen brood van lusten. Of de schrijver daarvan idd dezelfde is als Spotvogel, dat weet ik niet, maar de verhalen zijn niet misselijk

 • agratax2

  Jan Zonderland. Ik debateer niet over de weidevogel teruggang, het helpt toch niet zolang de Ambtelijke en Politieke wereld de BOER als zondebok aanwijst. Predatoren hebben ze nog nooit als (mede) veroorzaker willen aanwijzen en de enorme bevolkingsdruk in Nederland kan volgens de dames en heren geen invloed hebben. Dat er tijdens de trek van deze trekvogels nog hele volksstammen zijn, die de weidevogel bejagen (geweer en netten) wensen ze niet over te praten (nooit ruzie maken met Zuid Europa je vakantie oord), op deze jagers hebben ze geen vat. Na elimineren van alle mogelijke schade veroorzakers blijft alleen de boer met zijn steeds grotere machines over. Gelukkig is dit de kleinste groep in Nederland, die politiek eenvoudig aan te pakken is. Dat deze vogelbeschermers mede oorzaak zijn van al die grote machines (mestinjectie, grote capaciteit machines om voedselprijs te drukken etc.), wensen niet te erkennen.

 • DJ-D

  Gisteravond heb ik de verwijderde reactie nog kunnen lezen en een aantal publicaties gegoogled. Inderdaad klopt precies. Gevaarlijke hersenspinsels. Maar ben blij dat er zeer goede reacties gegeven worden op zijn kritiek en beledigingen. Ga zo door! Helaas zullen veel mensen zonder kennis van zaken hem nog geloven ook. Zoals in het verleden dus het ministerie van lnv waarschijnlijk.

 • J@gertje

  Lees voor alle duidelijkheid onderstaande link eens goed door, en daarna de 2 reacties van mij en petervankempen
  Dan weten jullie een klein beetje hoe Leo de spotvogel in elkaar steekt.
  Dit is slechts het topje van de ijsberg.
  http://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2008/6/Jagers-oorzaak-van-overschot-ganzen-AGD118568W/

  M.vr. gr. J@gertje

 • boerke brabant

  weidevogels broeden liever op bouwland en vervolgens schuilen de kuikens in grasland....

 • gjsteenwijk1

  In plaats van te schrikken , kan de vogelbescherming zich beter inzetten om het aantal vossen en roofvogels sterk terug te dringen.50 jaar geleden kwamen die nauwelijks voor in dit land .
  Je zal zien dat het daarna met de ( weide ) vogels VEEL beter gaat .

 • koestal

  Hier ook al veel steenmarters en dassen ,die zijn ook al beschermd en roven ook weidevogels

 • Spotvogel

  Sl@gertje toch, opruien helpt echt niet want de waarheid achterhaalt al jullie vuile leugens. Bovendien heet ik SPOTVOGEL en wens niet meer met naam en toenaam aangesproken te worden. Anders laat ik het weer verwijderen, al is dat tegen mijn principes om geen bewijsmateriaal te vervreemden.
  A propos: kijk eens wat mijn oud collega Geert Groot Bruinderink overf de zin van jacht en de drijfveren van jagers te melden heeft in de Volkskrant. Die kun je op jouw hoed steken!
  Boerke Brabant heeft wel gelijk en ik ken zelfs al heel wat plekken waar ook grutto's op akkerland nestelen en daarna met de pullen de weiden opzoeken. Kieviten, wulpen en scholeksters doen dat ook al jaren. Omdat ze dan kunnen kiezen tussen etgroen en stadia van opgroeiend kuilgras biedt dat goede overlevingskansen voor de pullen.

 • PetervanKempen

  @spotvogel: graag even ingaan op de verdringing van weidevogels door te lang hier massaal blijvende ganzen in de broedtijd van juist arriverende weide vogel soorten: ook daarom verhuizen ze van gras naar bouwland om te broeden, vooral Kieviten en scholeksters, maar ook andere soorten.Als het evenwicht in soorten en biotoop en de natuurlijke trekpatronen van arctische ganzen soorten door pamperen en overvoeding leidt tot langer overblijvende ganzen of later vertrekkende ganzen, zelfs fauna vervalsing door overzomerende populaties brand en kolganzen , dan betalen de inheemse soorten en Greide fugels de prijs. Maar goed geef ook daar dan maar weer de schuld van aan die boer , en zijn jager natuurlijk. Het wordt een beetje een mantra die blijkbaar dient om andere waarheid uit te sluiten , een soort Hare Krisna maar dan voor de linkse anti boer en anti jacht kerk.

 • Jan van het Zand

  Volgens mij zijn die ganzen toch ook weidevogels. Nou, daar zijn er meer dan 1 miljoen meer van dan 20 jaar geleden.
  Ook zijn er veel meer roofvogels dan 30 jaar geleden. Op elke honderdste paal in het buitengebied en op elke honderdste lantaarn zit wel een buizerd.

  Kraaien zijn er maar zat, en je ziet ook steeds meer eksters.

  De vos tiert ook welig.

  Vind je het dan gek, dat er minder kleine weidevogels zijn. Dan ben je zelf hardstikke gek, omdat je de natuur niet begrijpt.

  Een koe eet geen weidevogels. Dat je het maar weet, natuurfreakers.

Laad alle reacties (70)

Of registreer je om te kunnen reageren.