Home

Nieuws 907 x bekeken

ADM boekt meer winst

Chicago – Archer Daniels Midland (ADM) heeft het afgelopen kwartaal 72 procent meer inkomsten geboekt dan een jaar eerder. Het Amerikaanse agriconcern zag marges op de verwerking van mais en de handel in agrarische grondstoffen verbeteren. De resultaten bij de verwerking van oliezaden bleef vlak.

De omzet van ADM daalde wel van $21,39 miljard naar $18,18 miljard (€14,6 miljard). Dat komt vooral omdat boeren een groot deel van de mais en soja die ze hebben geoogst, vasthouden omdat prijzen slecht zijn. Bedrijven als ADM, Cargill en Bunge hebben daarom minder volume beschikbaar om te verhandelen.
ADM verwacht dat dit kwartaal meer volume beschikbaar komt en dus de omzet weer kan toenemen. Deze gedachte lijkt deels gestoeld op de verwachting dat een recordoogst zal maken dat de opslagcapaciteit van boeren ontoereikend is. Bunge zei eerder pas een opleving te verwachten in het eerste tot tweede kwartaal van 2015. Niet alleen in de VS maar ook in Brazilië en Argentinië 'hamsteren' boeren.
De nettowinst van de onderneming nam toe tot omgerekend €598 miljoen. De grootste bijdrage aan de winst werd geleverd door de divisies die mais en oliezaden verwerken. De operationele winst van de maisverwerkingsdivisie verdubbelde bijna tot omgerekend €285 miljoen. De marges met bio-ethanol waren solide.
"Het team heeft erg sterke resultaten geboekt in het derde kwartaal", aldus topvrouw Patricia Woertz. Niet alleen operationeel gaat het beter, ADM zet volgens haar strategisch belangrijke stappen met de verkoop van de chocoladebusiness en de aankoop van een belangrijk ingrediëntenbedrijf en een smaakstoffenbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.