Home

Nieuws

Yara ziet markt stikstofkunstmest aantrekken

Oslo – Yara ziet een stevig fundament onder gestegen prijzen voor stikstofkunstmest.

Volgens het Noorse concern nemen Chinese ureumexporten af en stijgt de vraag  juist nu de ureumproductie in landen als Egypte, Libië en vooral Oekraïne daalt. In Oekraïne is vooral door een gebrek aan energie de productie de export van ureum de eerste helft van 2014 zelfs met 60 procent gedaald tot 700.000 ton.
Voor ureum dat in korrelvorm wordt geleverd vanuit het Zwarte Zee-gebied werd het afgelopen kwartaal in de groothandel gemiddeld $320 betaald (€252), onder 'free on board' condities- wat betekent dat de verkopende partij het vervoer tot en met het laden van het schip betaalt. Dat is bijna 10 procent meer dan in het tweede kwartaal maar nog altijd fors minder dan de $380 die nog eind 2014 werd betaald.
Yara is positief over de vraag naar kunstmest vanuit met name Noord- en Zuid-Amerika. Specifiek ziet het de vraag naar NPK, een mix van stikstof, fosfaat en kali, toenemen. Yara investeert $350 miljoen in uitbreiding van NPK-productie in het Noorse Porsgrunn. "De investering versterkt onze positie als wereldwijde NPK-leider", aldus topman Torgeir Kvidal.
Yara deed de bekendmaking bij de presentatie van ietwat teleurstellende kwartaalcijfers. De nettowinst steeg dankzij een fors lagere energierekening met een kleine 9 procent tot omgerekend €203 miljoen terwijl de omzet 17 procent toenam tot omgerekend €2,86 miljard. De prijs van aardgas en olie die zo belangrijk is voor de kostprijs van stikstofkunstmest, daalde 19  procent.
Yara leverde in het afgelopen kwartaal een recordvolume kunstmest af. De groei, van zo'n 16 procent ten opzichte van vorig jaar, is voor het grootste deel gevolg van de overname van de kunstmestactiviteiten van het Amerikaanse Bunge in Brazilië. De cijfers van deze activiteiten telden vanaf augustus mee. Zonder de overname bedroeg de volumegroei slechts 6 procent.
De cijfers leiden enigszins af van de bestuurscrisis waarin Yara zich nu al enige tijd bevindt. Kvidal werd onlangs aangesteld ten koste van Jorgen Ole Haslestad, die juist was aangebleven om een aangekondigde maar uiteindelijk weer afgekondigde CEO te vervangen. De bestuurscrisis had een sterke link met inmiddels opgeschorte fusiebesprekingen met CF Industries.

Of registreer je om te kunnen reageren.