Home

Nieuws 1124 x bekeken

Yara en CF Industries uit elkaar

Chicago – Yara International en CF Industries zien af van fusiebesprekingen. De twee kunstmestconcerns hebben naar eigen zeggen 'significante operationele en structurele synergievoordelen' ontdekt, maar werden het niet eens over de voorwaarden voor het creëren van één onderneming. Het vermeende droomhuwelijk is nog niet helemaal van de baan: de bedrijven zeggen dat de deur open blijft staan.

De gezamenlijke onderneming zou een waarde van circa $30 miljard hebben en de wereldwijde markt voor stikstofkunstmest domineren. Gezamenlijk vertegenwoordigen de bedrijven een productie van zo'n 40 miljoen ton meststoffen per jaar. Het nieuwe bedrijf zou qua marktwaarde een rivaal zijn van kaligigant PotashCorp.
Het wereldwijde handelsnetwerk van het Noorse Yara zou gekoppeld worden aan toegang van het Amerikaanse CF Industries tot goedkoop aardgas, de belangrijkste grondstof voor stikstofkunstmest. In de VS is de prijs voor aardgas door de schaliegasrevolutie sterk gedaald, wat ook aanleiding was voor het Nederlandse OCI de focus te verleggen naar Amerika.
Yara is met een omzet van 85 miljard Noorse kroon (€10,1 miljard) in 2013 een stuk groter dan CF Industries, dat omgerekend €4,5 omzet realiseerde. De operationele winst van CF Industries lag echter door goedkoop aardgas twee keer zo hoog op €1,87 miljard. CF Industries wilde daarom een meerderheid van de aandelen in de nieuwe onderneming.
In die houding wordt CF Industries gesteund door een analyse van Société Générale. De Franse zakenbank zag nog een tweede reden voor een 'premie' voor aandeelhouders van CF Industries: toegang tot de Amerikaanse afzetmarkt. In de VS gebruiken boeren veel en kwalitatief hoogwaardige stikstofkunstmest. Het is een markt met mooie marges.
Het afblazen van de deal is opmerkelijk. Enkele Jaren geleden slaagde Yara er ook al niet in een Amerikaanse branchegenoot over te nemen. Het bood €3 miljard voor Terra Industries dat uiteindelijk werd opgesnoept door CF Industries. Een aantredend CEO van Yara zag onlangs af van zijn nieuwe functie uit onvrede over het feit dat hem pas op het allerlaatste moment was verteld over de fusiebesprekingen.
De oude CEO bleef daardoor langer aan maar werd vervolgens toch ontslagen omdat hij geen rol zou krijgen in het nieuwe fusiebedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.