Home

Nieuws

Wageningen UR adviseert Mexico bij agrologistiek

Wageningen – Wageningen UR adviseert het Mexicaanse ministerie van landbouw en het Mexicaanse investeringsfonds voor het platteland over verbetering van de agrologistiek. Uitkomst is een Nationaal Programma Agrologistiek dat tot 2018 een economisch voordeel tot 100 miljard Mexicaanse peso (€6 miljard) moet opleveren.

Het programma levert tevens een reductie aan voedselverliezen op van 10 procent en kan ruim 9.000 nieuwe banen opleveren in 2018. De onderzoekers adviseren een Nationale Raad voor Agrologistiek op te richten die rechtstreeks onder het kabinet van de president valt. Zo'n onafhankelijk orgaan is veel effectiever dan een enkel ministerie.
Een team onder leiding van professor Jack van der Vorst concludeert dat bijna alle transport in Mexico over de weg gaat en dat de kwaliteit en geografische spreiding van wegen sterk kan worden verbeterd. De problematiek van Mexico lijkt in dit opzicht op Brazilië. In het rapport staat tevens dat inspecties op kwaliteit en voedselveiligheid aandacht verdienen.
Daarnaast moet Mexico meer koelcapaciteit in productiegebieden creëren. Momenteel zijn volledig gekoelde ketens slechts beperkt ontwikkeld door het ontbreken van koelcapaciteit. Daarnaast kunnen training en opleiding voor mensen werkzaam in de agrofoodketens beter.
Het verbeteren van de agrologistiek past binnen de ambitie van de Mexicaanse overheid om in 2030 te behoren tot de top 10 van grootste exporteurs van agrarische- en voedingsproducten. Momenteel staat Mexico op plaats 20. Op logistiek gebied wordt Mexico tot de top 50 gerekend, maar is de top 20 het doel.
Mexico heeft een sterke exportpositie op het gebied van groente en fruit: het is de grootste exporteur ter wereld van avocado en de tweede exporteur van tomaten. De VS is verreweg de grootste afzetmarkt, met een Mexicaans marktaandeel van circa 60 procent voor groente en 30 procent voor fruit. De toegevoegde waarde is vaak beperkt en om meer geld te verdienen zou in Mexico meer verwerkt of verpakt moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.