Home

Nieuws 7 reacties

Veel landen in problemen met nitraatrichtlijn

Brussel – Veel Europese landen hebben problemen met de uitvoering van de nitraatrichtlijn. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie is ingebrekestellingsprocedures begonnen tegen lidstaten die  volgens de nitraatlichtlijn volgens hen onvoldoende naleven. Op dit moment lopen er zaken tegen Duitsland, Polen, Slowakije, Griekenland, Bulgarije, Estland, Letland en Wallonië. Het Europese Hof heeft de Commissie recent in het  gelijk gesteld bij twee zaken die tegen Frankrijk waren aangespannen.
Ook aanvragen van derogaties om meer mest te mogen aanwenden dan de standaard norm verlopen moeizaam. De derogatie van Duitsland, die net als die van Nederland op 1 januari 2014 afliep, wordt niet verlengd omdat het land niet aan de eisen voor de grondwaterkwaliteit voldoet. In Duitsland gaat de grondwaterkwaliteit achteruit. Ierland, waar de grondwaterkwaliteit wel voldoet aan de eisen, heeft wel een nieuwe derogatie gekregen.
De derogaties van Noord-Ierland en Vlaanderen vervallen eind van dit jaar. Beide landen zijn nog in onderhandeling met de Commissie over een nieuwe derogatie.

Laatste reacties

 • Mozes

  Hoe meer problemen in andere landen hoe beter voor Nederland.

 • Martin Oldenhof

  Laat ze eerst allemaal duidelijke richtlijnen opzetten hoe de monsters genomen moeten worden (diepte en hoeveelheid) en hoe het nitraatgehalte bepaald moet worden (meet methode). Als dat in alle EU op dezelfde manier gaat gebeuren ben ik wel benieuwd wat de uitkomsten per EU land zijn. Nu gebeurd het nog op verschillende manieren. Afgelopen voorjaar heeft een waterschap in Limburg ook al gezegd dat ze op andere getallen uit kwamen dan het RIVM. Is daar al verder onderzoek naar gedaan?

 • Aalderink 111

  Doet de halve wereld het nu fout of hebben een paar van die linkse mafkezen veel te strenge normen bedacht? gelukkig staan we er als NL nu niet meer alleen voor

 • landboer

  T is allemaal politiek

 • alco1

  't Is een pokerspel.

 • joannes

  Ik vrees dat er ooit een richtlijn bedacht is, zonder ook maar enig idee te hebben van de actuele situatie. En..... de EU en betrokken landen het als een streef doel ondertekend hebben zonder precies te weten, hoe ooit op betrokken doelen te komen. Kortom een theoretische exercitie die nu bijna militair(in iedergeval juridisch zo blijkt) moet worden afgedwongen. Hoe kan je in godsnaam één mineraal in verschilllende landen op verschillende grondsoorten, met verschillende neerslag, met verschillende gewassen, met verschillende bronnen, met verschillende bevolkings dichtheid (mensen en vee), met ....(er zullen ongetwijffeld meerdere verschillen zijn) op een bepaald niveau regiseren met een algemene landelijke ¨maatregel¨ voor MEST aanwending (slechts één bron). En dat nb om drinkwater en lokale natuur te beschermen. Het is de hemel verzoeken de EU op één maat te brengen! Logisch dat Ierland wel voldoet; daar valt zoveel neerslag dat alles de zee in spoelt en dat met een bevolkingsdichtheid die, 65/405, oftewel 16% is van die van NL. Die Millieu Maffia heeft iedereen overbluft met onmogelijkheden! Of... ze willen gewoon vee verbannen!

 • niek brabant

  ja klopt joannes, dit krijg je nu als de politiek besluiten neemt op basis van emotie.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.