AlgemeenNieuws

Veel landen in problemen met nitraatrichtlijn

Brussel – Veel Europese landen hebben problemen met de uitvoering van de nitraatrichtlijn. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie is ingebrekestellingsprocedures begonnen tegen lidstaten die  volgens de nitraatlichtlijn volgens hen onvoldoende naleven. Op dit moment lopen er zaken tegen Duitsland, Polen, Slowakije, Griekenland, Bulgarije, Estland, Letland en Wallonië. Het Europese Hof heeft de Commissie recent in het  gelijk gesteld bij twee zaken die tegen Frankrijk waren aangespannen.

Ook aanvragen van derogaties om meer mest te mogen aanwenden dan de standaard norm verlopen moeizaam. De derogatie van Duitsland, die net als die van Nederland op 1 januari 2014 afliep, wordt niet verlengd omdat het land niet aan de eisen voor de grondwaterkwaliteit voldoet. In Duitsland gaat de grondwaterkwaliteit achteruit. Ierland, waar de grondwaterkwaliteit wel voldoet aan de eisen, heeft wel een nieuwe derogatie gekregen.

De derogaties van Noord-Ierland en Vlaanderen vervallen eind van dit jaar. Beide landen zijn nog in onderhandeling met de Commissie over een nieuwe derogatie.

Beheer
WP Admin