Home

Nieuws 6 reacties

Veehouderij Deurne voorlopig op slot

Deurne – Aanvragen voor een omgevingsvergunning blijven voorlopig liggen in de gemeente Deurne. De gemeente nam afgelopen week een aanhoudingsbesluit op de Wet geurhinder en veehouderij.

Het besluit duurt minimaal zes weken tot uiterlijk een jaar en geldt voor de hele gemeente. Na zes weken zal het besluit geëvalueerd worden, zo stelt de gemeente, en zal er enige nuance worden aangebracht. In delen van de gemeente waar geen overlast door de veehouderij is en deze ook niet verwacht wordt, zal het besluit weer worden opgeheven.

Het besluit gaat vooraf aan een aanpassing van de verordening geurhinder en veehouderij, waar de gemeente aan werkt. Om te voorkomen dat in tussentijd nog allerlei vergunningsaanvragen worden gedaan, wordt op deze manier het proces voorlopig stilgezet. Dit hangt samen met de aanpak van urgentiegebieden, waar Brabantse gemeenten werken aan het verminderen van overlast door intensieve veehouderij.

Henk Raaijmakers, voorzitter van ZLTO Deurne, geeft aan te kunnen leven met Deurnse aanhoudingsbesluit. "Als er een totale stop op de vergunningverlening in Deurne was gezet, hadden we daar heel grote problemen mee gehad. Een aanhoudingsbesluit is een veel lichtere maatregel. Gebieden waar geen overlast is, worden snel weer vrijgegeven. In die zin is het een precisie-instrument en dat is goed. Vooropgesteld, ik ben er niet gelukkig mee als iets op slot wordt gezet, maar in het kader van het werk van het urgentieteam en het feit dat er geen instrumenten waren om sturend op te treden, is dit besluit acceptabel."

Ook de gemeente Reusel-De Mierden stelde al een aanhoudingsbesluit vast deze zomer, nadat de gemeente ineens meer uitbreidingsaanvragen dan normaal kreeg toen bleek dat zij aan een aanpak voor urgentiegebieden werkte. Het aanwijzen van deze gebieden zorgt voor onrust onder omwonenden, omdat het nog onduidelijk is welke gevolgen dit zal hebben.

Laatste reacties

 • anton1937

  De gemeente Deurne gaat de veehouderij minimaal 6 weken tot maximaal 52 weken op slot zetten. De daadwerkelijke OP SLOT periode zal waarschijnlijk een jaar inhouden. Dat de voorzitter van de ZLTO Deurne Henk Raaijmakers hiermee akkoord is onbegrijpelijk en onverantwoord,hij laat zijn collega boeren vallen als Knikkers. Of heeft hij politieke zalf op zijn oren hangen, als dat het geval is, dan kan hij het beste aftreden als voorzitter van de ZLTO.

 • j.verstraten1

  ergens mee kunnen leven is niet hetzelfde als ergens akkoord mee zijn Anton. Daarnaast is het schering en inslag in brabant. Al deze paniek keuzes hebben we te danken aan vergunningverlening die vervolgens tot urgentie gebieden blijken te lijden. Het belang van de individuele ondernemer staat in toenemende mate op gespannen voet met het belang van alle andere ondernemers. Landerd laat zien tot welk een rare politieke kronkels en regels dit kan lijden.

 • Mozes

  Als je ziet welke problemen er nu al zijn met de intensieve veehouderij en dan moet de melkveehouderij zich ook nog ontwikkelen tot een intensieve sector.

 • alco1

  I.P.V. is toch niet intensiveren @Mozes en er zal meer land beweidt worden

 • landboer

  Alstublieft niet Mozes!

 • Jan van het Zand

  Gaat heen en vermenigvuldigt u. Dat vermenigvuldigen kun je wel aan de mensen overlaten. Het is aan de boeren en tuinders om die mensen dan allemaal te voeden.
  Dankzij de Nederlandse boer en tuinder wordt duidelijk wat er aan voedsel voortgebracht kan worden. Nu brengen we in Nederland meer voort dan we zelf kunnen opeten. Het overschot wordt geëxporteerd.
  We hebben in Nederland een bijna 100% tekort aan zelfgemaakte auto's, vrachtwagens, vliegtuigen, brommers en motoren. Die importeren we dan maar.
  Fietsen maken we ook meer dan we zelf nodig hebben.
  Nu gaan we de fietsfabricage in Nederland niet inperken.
  De WRR wil wel de veehouderij inperken.
  De voedingsmiddelenindustrie in Nederland importeert agrarische grondstoffen van over de hele wereld om voor de 100 miljoen mensen in een cirkel van 300 km rond NL voedsel te maken. De reststoffen gaan naar de veehouderij. Zo is de veehouderij in NL uitgebreid. En zo is het mineralenprobleem ontstaan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.