AlgemeenNieuws

Veehouderij Deurne voorlopig op slot

Deurne – Aanvragen voor een omgevingsvergunning blijven voorlopig liggen in de gemeente Deurne. De gemeente nam afgelopen week een aanhoudingsbesluit op de Wet geurhinder en veehouderij.

Het besluit duurt minimaal zes weken tot uiterlijk een jaar en geldt voor de hele gemeente. Na zes weken zal het besluit geëvalueerd worden, zo stelt de gemeente, en zal er enige nuance worden aangebracht. In delen van de gemeente waar geen overlast door de veehouderij is en deze ook niet verwacht wordt, zal het besluit weer worden opgeheven.

Het besluit gaat vooraf aan een aanpassing van de verordening geurhinder en veehouderij, waar de gemeente aan werkt. Om te voorkomen dat in tussentijd nog allerlei vergunningsaanvragen worden gedaan, wordt op deze manier het proces voorlopig stilgezet. Dit hangt samen met de aanpak van urgentiegebieden, waar Brabantse gemeenten werken aan het verminderen van overlast door intensieve veehouderij.

Henk Raaijmakers, voorzitter van ZLTO Deurne, geeft aan te kunnen leven met Deurnse aanhoudingsbesluit. “Als er een totale stop op de vergunningverlening in Deurne was gezet, hadden we daar heel grote problemen mee gehad. Een aanhoudingsbesluit is een veel lichtere maatregel. Gebieden waar geen overlast is, worden snel weer vrijgegeven. In die zin is het een precisie-instrument en dat is goed. Vooropgesteld, ik ben er niet gelukkig mee als iets op slot wordt gezet, maar in het kader van het werk van het urgentieteam en het feit dat er geen instrumenten waren om sturend op te treden, is dit besluit acceptabel.”

Ook de gemeente Reusel-De Mierden stelde al een aanhoudingsbesluit vast deze zomer, nadat de gemeente ineens meer uitbreidingsaanvragen dan normaal kreeg toen bleek dat zij aan een aanpak voor urgentiegebieden werkte. Het aanwijzen van deze gebieden zorgt voor onrust onder omwonenden, omdat het nog onduidelijk is welke gevolgen dit zal hebben.

Beheer
WP Admin