Home

Nieuws 1644 x bekeken 8 reacties

VVD wil 'zuipketen' sluiten

Den Haag – Als het aan VVD- Tweede Kamerlid Arno Rutte ligt, gaan alle illegale keten waar jongeren bij elkaar komen zo snel mogelijk dicht. Rutte spreekt over 'zuipketen' waar niet wordt gelet op bijvoorbeeld de leeftijd van de jongeren.

Sinds dit jaar geldt 18 jaar als minimumleeftijd voor alcohol. Rutte vindt dat gemeenten ook deze drinkende jongeren zouden moeten controleren. "Die drankhokken zijn 100 procent illegaal en ze moeten allemaal ontruimd worden.'' De Tweede Kamer praat donderdag met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over het alcoholbeleid.

In de volksmond worden ze snel zuipketen genoemd. Het zijn vaak kleine onderkomens op boerenerven, zoals caravans, kippenschuurtjes of bouwketen, waarin jongeren in het weekend bij elkaar komen om te kletsen en te drinken. Deze hokken zijn naar eigen smaak ingericht met banken, televisie, koelkast, stereo-installatie en soms zelfs een computer mét internetverbinding. De keet is vaak dé ontmoetingsplek voor een groep vrienden die nog of te jong zijn of te weinig geld hebben om naar een café te gaan. De keet dient vaak als uitvalbasis voor een bezoek aan de disco.

Uit cijfers van acht jaar geleden blijkt dat in Nederland jongeren vanaf 12, 13 jaar ongeveer 1.500 caravans of hokken voor 'indrinkavonden' gebruiken. Dit meldde de Stichting Alcoholpreventie (Stap) destijds. Gemeenten en politie treden over het algemeen niet handhavend op, ondanks dat het illegaal is.

Volgens de letter van de wet is het niet toegestaan dat jeugd met grote regelmaat bij elkaar komt in een zelf ingericht schuurtje of keet. De gemeente heeft er geen vergunning voor afgegeven of de jeugd zit in een schuurtje dat alleen bedoeld is voor agrarische doeleinden. En dan is er nog de Drank- en Horecawet. Er zijn gemeenten, vooral plattelandsgemeenten, die de jeugdhonken gedogen, mits ze maar brandveilig zijn, de jeugd zich gedraagt en houdt aan het alcoholverbod.

Het NAJK vindt dat keten een plek verdienen op het platteland, mits er verantwoord wordt omgegaan met de risico's. De organisatie voor jonge boeren doet dit door middel van workshops, belangenbehartiging, informatieavonden, advies en trainingen.

Keten hebben een belangrijke sociale functie voor jongeren op het platteland, vindt het NAJK. Deze functie moet behouden blijven en versterkt worden, zegt de belangenorganisatie. Plattelandsjongeren.nl, net zoals het NAJK aangesloten bij werkorganisatie Stichting Plattelands Jongeren Services (Stichting PJS), organiseert workshops, de jaarlijkse verkiezing 'Beste keet van Nederland', advies en informatiebijeenkomsten en diverse andere activiteiten die aan het doel - behouden van keten op een veilige manier - bijdragen.

Laatste reacties

 • vladeuze

  Alles wat leuk en gezellig is proberen ze in Den Haag te verbieden.
  De hardwerkende burger is in hun ogen alleen maar een goede melkkoe zodat ze het daar kunnen uitgeven aan allerlei onzinnige zaken.

 • joannes

  Die Arno Rutte moet eens de liberale principes opfrissen. Dat juist hij met deze stelling moet komen maakt hem verdacht. Verdacht in de zin dat hij voor de kroegbazen werkt (Tien procent meer kroegen failliet recent gerapporteerd)) en het verhuld in een betweterige, patriarchale stelling die zover gaat dat een samenkomen op het erf, de bouwplaats, kantoor, keukentafel, enz.... geregeld en illigaal zou kunen worden wanneer hij deze interpretatie van de wet voorstaat.

 • slutter

  Goed gezien,Joannes

 • agratax2

  Waarom de platelands (zuip) keet of (zuip) schuur verbieden en de (zuip) keuken in de stad open laten om van de drugs tenten maar te zwijgen. Ik zie in de keet (alleen 'leden') minder gevaar in de house parties waar regelmatig en bijna dooie wordt afgevoerd en waar de drugs criminaliteit weelderig bloeit.

 • cornelis 22

  Die Arno Rutte jaagt die jongens allemaal de wel gedoogde drugswinkel in waar het vol zit met laveloze , getatoeerde ,criminele mafkezen. Ik heb net een keet geopend en het bevalt prima.

 • geen boer

  wanneer die overdreven horeca-regelgeving er niet zou zijn, dan waren er geen keten. In mijn jeugd bestond dat ook niet; de horeca was prima betaalbaar. Met 16 kon je bier drinken en er mocht lekker gerookt worden, gezellig. Arno weet waarschijnlijk helemaal niet wat dat is. En ja, ik heb het overleefd!

 • Gullef

  Als ze de drank nog duurder maken en de alcohol grens nog verder omhoog halen gaat de jeugd vanzelf wel meer drugs gebruiken

 • somporn

  Ze zijn er op tegen omdat ze bang zijn dat de zuipketen te populair worden en op deze manier kunnen ze minder innen.
  Nederland dopen we om in Nederkorea (big brother is watching you)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.