Home

Nieuws 579 x bekeken

VS tegen 'vroege oogst' bij handelakkoord met EU

Stresa - De Verenigde Staten zullen zich in de onderhandelingen over een trans-Atlantisch handelsverdrag met de EU (TTIP) richten op een alomvattend akkoord. Snelle deelakkoorden ('early harvest') zijn niet gewenst, want dan blijven te veel voor de VS belangrijke dossiers - zoals de toelating van transgene gewassen - mogelijk liggen.

Dit zei de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de EU, Jim Higgiston, op een conferentie van de Europese zuivelorganisatie EDA. De Europese zuivelsector zou graag zien dat alvast een aantal deelakkoorden kunnen worden gesloten, zodat meer Europese zuivelproducten de Amerikaanse markt op kunnen. Dat zou heel welkom zijn, nu Rusland gesloten is voor Europese zuivel. De EU wil de zuivel daar graag bij helpen, zei EU-onderhandelaar John Clarke. De EU zet ook in op snelle concrete resultaten in het handelsoverleg met Canada en andere handelsblokken.

Clarke meent dat het mogelijk moet zijn om - vooruitlopend op nieuwe akkoorden - alvast een aantal 'oneigenlijke' handelsbarrières uit de weg te ruimen. Hij noemde in dit verband de verschillen in kwaliteitseisen voor zuivel in de EU en VS. De EU concentreert zich vooral op doelvoorschriften, de VS hanteert vooral nog middelvoorschriften. Voortdurende discussie daarover houdt veel handelsverkeer op. Om deze problemen op te lossen, loopt een proeftraject, waaraan ook de Nederlandse zuivelsector deelneemt, voor de wederzijdse erkenning van 'grade A zuivel' (eersteklas zuivel).

Of registreer je om te kunnen reageren.