Home

Nieuws 1 reactie

VEB zet vraagtekens bij Nutreco

Amersfoort – De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een serie vragen neergelegd bij het management van Nutreco, een grote producent van visvoer, veevoer en vlees.

De organisatie is verrast door de snelheid waarmee het bestuur van de onderneming zich achter een overname bod schaarde en vindt de boete die Nutreco betaalt als het overnameproces mislukt vreemd.

Vorige week maakte SHV, een conglomeraat in de handen van een steenrijke familie, bekend Nutreco over te willen nemen voor €40 per aandeel. Topman Knut Nesse van Nutreco toonde zich direct enthousiast en liet doorschemeren dat met SHV, dat Nutreco van de beurs zou halen, Nutreco in alle rust haar ambitie te blijven groeien met voer kan waarmaken.

De VEB wil dat de directie duidelijk maakt hoe goed Nutreco zonder overname op langere termijn aandeelhouderswaarde kan blijven creëren. Het enthousiasme van bestuurderskant voor het overnamebod, dat door veel analisten als mager is omschreven, zou kunnen voortkomen uit de stille overtuiging van Nutreco dat de winstgevendheid onder druk komt te staan. Het bedrijf wil graag overnames doen in Azië en Zuid-Amerika.
De VEB vraagt zich bovendien af waarom de raad van bestuur en de raad van commissarissen geen marktverkenning hebben ondernomen om uit te vinden of er nog meer geïnteresseerde partijen zijn die mogelijk beter bij Nutreco passen. SHV heeft geen andere belangen in de landbouw waardoor synergievoordelen niet te behalen zijn. Onder mogelijke geïnteresseerden zijn mogelijk het Amerikaanse Cargill en DSM.
VEB vindt het tenslotte vreemd dat Nutreco volgens de fusiedeal €25 miljoen aan SHV moet betalen als beëindigingsvergoeding als het ingaat op een bod van een derde partij.
Nutreco maakte de afgelopen jaren al een serie transformaties door. Zo nam het bedrijf onder druk van aandeelhouders afscheid van cyclisch gedreven vis-, vlees- en fokkerij-activiteiten. Meer recent probeerde Nutreco zonder succes de overgebleven mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal te verkopen.

Eén reactie

  • joannes

    Ik kan me nog herinneren dat ze bij KPN ook zo´n opmerking maakte! Nu KPN is niet verkocht en de waarde van het aandeel is gezakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.