Home

Nieuws 1264 x bekeken

Topsector Agri & Food start Holland Center in China

Shanghai – Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft in Shanghai het startschot gegeven voor een promotiecentrum in China, dat eenvoudigweg de naam Holland Center krijgt.

Het betreft een initiatief van het bedrijfsleven verenigd in de topsector Agri & Food en de Chinese zakenman Edward Zhu. eigenaar van CHIC Group.
Gedachte achter het Holland Center is dat de Nederlandse agribusiness past bij de Chinese vraag naar productie op de vierkante meter en verduurzaming. China kent net als Nederland een beperkt landbouwareaal per inwoner en worstelt met milieuvraagstukken. De komende jaren werkt een beperkt aantal bedrijven samen in Holland Center, waaronder zuivelaar FrieslandCampina, spermaproducenten CRV en Hendrix Genetics, Rabobank en kalfsvleesproducent VanDrie Group.
Het Holland Center promoot 'de gouden driehoek', dus de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het centrum promoot ook het Nederlandse bedrijven meer in het algemeen, waar individuele bedrijven spreekwoordelijk zouden kunnen verdrinken in het omvangrijke land, dat meer dan 1,3 miljard inwoners telt.
Mede door de inbreng van Zhu krijgen ondernemers volgens de initiatiefnemers direct toegang tot een uitgebreid netwerk van Chinese zakenmensen. Het helpt de juiste samenwerkingspartner snel te vinden. Zhu's CHIC Group is een conglomeraat van bedrijven, waaronder fruit- en groenteverwerkers. Volgens Zhu, die al vaak in Nederland kwam, is samenwerking met Chinese partners essentieel.
In China mogen westerse bedrijven in principe alleen middels joint-ventures met Chinese partnerbedrijven zaken doen. Bovendien is zakendoen in China heel anders dan in Europa. Wetgeving is vaak weinig concreet omschreven en dus voor meerdere interpretaties vatbaar. Hierdoor is een goede en voortdurende relatie met de bureaucratie van groot belang is.
Holland Center gaat ook cursussen en trainingen verzorgen. Wageningen Academy, onderdeel van Wageningen UR, is voorkeurspartner aan Nederlandse zijde. CEIBS, één van de sterkste "business schools" van China, is van Chinese zijde voorkeurspartner. Zhu is voorzitter van de agribusiness-afdeling van CEIBS.

Of registreer je om te kunnen reageren.