Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:25 okt 2014

Steunaanvraag om boycot bijna gehalveerd

Den Haag – Het aangevraagde bedrag voor steun voor de groente- en fruitsector in verband met de Russische boycot is fors gedaald. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Bij de eerste melding van Nederland aan de Europese Commissie over aanvragen van steun voor het uit de markt halen van groente en fruit werden aanvragen ingediend voor in totaal €2,3 miljoen. Inmiddels is het steunbedrag gedaald naar €1,34 miljoen. Ook van andere landen zijn de aanvragen fors naar beneden bijgesteld.

Het verschil in het bedrag wordt volgens Dijksma vooral veroorzaakt doordat telers de aanvragen voor steun intrekken en niet omdat de meldingen niet goedgekeurd zijn. "Als telers na het doen van de melding hun producten via de markt tegen betere prijzen kunnen afzetten, zijn ze daar vrij in", aldus Dijksma. De marktprijzen waren in sommige gevallen hoger dan de interventieprijs, waardoor de producten toch regulier zijn verkocht.

De definitieve aanvragen voor de buitengewone maatregelen hebben betrekking op 54 hectare appels, 45 hectare peren en 50 hectare wortels (nietoogsten) en 204 ton tomaten die uit de markt zijn genomen. Van appels en peren zijn beperkte hoeveelheden uit de markt genomen: 30 ton (appels) en 84 ton (peren). Alleen zitten daar niet de appels en peren van Fruitmasters bij.

In totaal is voor €591.800 via de Nederlandse aanvraag ingediend. Daarnaast is via Fruitmasters €751,205 aangevraagd voor Nederlandse telers. Omdat Fruitmasters is aangesloten bij een Belgische unie van producentenorganisaties, wordt deze aanvraag via België gedaan.

Voor de tweede regeling die is opengesteld door de Europese Commissie zijn in Nederland tot nu toe aanvragen ingediend voor 7.624 ton appels en peren, 8.840 ton tomaten, wortels, paprika's en komkommers en voor de vrij in te zetten envelop is 1.131 ton aangemeld. Bij deze regeling wordt alleen product geaccepteerd dat gereed staat om uit de markt te nemen. Binnen twee dagen na de melding wordt er op het bedrijf gecontroleerd. Deze voorwaarden zijn aangescherpt na de eerste openstelling om te voorkomen dat het verschil tussen aanvraag en definitieve aanvraag te groot wordt, omdat telers de aanvraag intrekken.

Tot en met 3 september is 8,4 ton tomaten naar de voedselbank gegaan. Bij de nieuwe verordening is voor 168 ton aan product aangemeld voor distributie naar voedselbanken. Voor deze 'sociale afzet' gelden hogere vergoedingen om verpakking en distributie te vergoeden. Dijksma wijst de sector nogmaals op de gunstigere voorwaarden en de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een goed product goed terecht te laten komen.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Weet u ook waarom de steun is gehalveerd, mvr Dijksma. Vele bedrijven met komkommers, paprika en tomaten krijgen geen krediet meer van de bank, om de komende teelt te financieren. Alleen al in venlo meer als 20 grote bedrijven. Is dat even goed nieuws, dat de steun is gedaald. Het zal deze bedrijven worst wezen of ze deze aalmoes nog krijgen, na de EHEC, hoge gasprijzen, en nu de Russische boycot is het water tot boven het hoofd gestegen. Goed bezig Sharon

 • roppie

  Goed gezien #1 Ook hier staan diverse bedrijven met paprikaplanten vol paprika's die niet meer geoogst zijn. Bedrijf gesloten. Bedrijven van 6ha 10ha. Dat schiet op.

 • Tiny1946

  Onzin die aanvragen van Steun mag niet toegekend worden. Ondernemers risico.

 • Denouden118

  niet netjes #3,dit hoort echt niet meer bij ondernemers risico

 • mariusvdwater

  Als de ondernemers zelf over de boycot mogen beslissen, is het ondernemers risico. Nu beslist de politiek, dan hoort de politiek het risico,verantwoording, te dragen.

 • mariusvdwater

  Verder hoort de politiek een overweging te maken of dat je met de boycot meer bereikt dan met de schade van die boycot. Is ook een risico.

 • mariusvdwater

  Beste meneer Ikkethuis. Logisch dat de banken een onrendabele teelt niet willen financieren, zeker als de slechte markt door de onbetrouwbare politiek veroorzaakt wordt.

 • trijnie

  #Den ouden118, ik hoorde deze week nog een tomatenteler op de radio en hij gaf aan dat het een goed jaar was geweest ondanks de dip van de ruslandboycot.
  Waarom moet de gemeenschap, belastingbetaler telkenmale opdraaien voor de OVERproduktie van allerlei landbouwprodukten????
  Als het maar even wat minder gaat, staat LTO alweer te schreeuwen om compensatie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.