Home

Nieuws 2216 x bekeken 3 reacties

Sint Anthonis neemt 15 kilometergrens ruim

Den Haag - De Brabantse gemeente Sint Anthonis neemt de norm van de straal van 15 kilometer waar de grond moet liggen om de 80-procentsnorm voor het ruwvoerproductie te bepalen wel heel ruim. Dat werd duidelijk tijdens de rechtszaak maandagochtend voor de Raad van State.

De zaak gaat om een melkveehouder die wil uitbreiden naar 800 melkkoeien. Buren, waaronder een collega-melkveehouder en een bloemenkweker, maken hier bezwaar tegen. Betwijfeld wordt of het bedrijf kan worden als een grondgebonden melkveehouder. De betreffende melkveehouder gaat voor 700 melkkoeien geen weidegang voeren. Om aan dat criterium te voldoen moet 80 procent van het noodzakelijke ruwvoer binnen een straal van 15 kilometer van het bedrijf geproduceerd kunnen worden.

Tijdens de zitting bleek dat de gemeente uitgaat van 'circa' 15 kilometer. Sint Anthonis ziet liever grote robuuste percelen dan vele kleine stukjes, aldus een ambtenaar van de gemeente. Daarvoor gaat men er van uit dat de gronden aansluitend moeten liggen. In dat geval mogen ze over die 15-kilometergrens mogen gaan. In de berekening van Sint Anthonis zijn zelfs percelen meegenomen die zelf compleet buiten de zone liggen maar wel grenzen aan gronden die binnen de 15-kilometergrens liggen.

Staatsraad Koeman nam uitgebreid de tijd om hier inzicht in te krijgen. Volgens de gemeente ligt het hart van het verst weg gelegen perceel op 17,5 kilometer. Advocaat Beele bestrijdt dit, volgens hem is het geen 17,5 kilometer maar zeker 19 kilometer. Daarbij gaat het onder andere om een groot perceel van 30 hectare bij Siebengewald, in de Limburgse gemeente Bergen.

Bij het feit dat de bezwaarmakende partij geen inzage heeft gekregen in de pachtgronden die behoren bij de totale berekening van het aantal hectares van het melkveebedrijf werd door de Raad van State uitgebreid stilgestaan. "Wat is er op tegen om die contracten te tonen? Wat is daar zo gevoelig aan?", vroeg staatsraad Koeman zich hardop af. Als reactie gaf de gemeente Sint Anthonis hetzelfde antwoord als in een eerdere rechtszitting voor de rechtbank Oost-Brabant: omdat verpachter door de omwonenden waren benaderd was dat op hun verzoek weggelaten uit de stukken. Verder verwees de ambtenaar van de gemeente naar de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant die deze zienswijze accepteerde. Advocaat Beele van de bezwaarmakers maakt hier ernstig bezwaar tegen omdat er geen enkele controle mogelijk is. Beele: "We hebben een WOB-verzoek ingediend om alsnog inzage te krijgen. Hierop liet te gemeente ons weten dat ze niet over de stukken beschikt en dus ook geen inzage kan geven. Een typisch geval van het kastje naar de muur gestuurd worden. Er is geen enkele controle mogelijk op deze wijze."

Ook werd tijdens de zitting duidelijk dat de 800 melkkoeien waar door de gemeente een vergunning voor verleend is precies het aantal is dat mogelijk is volgens de eigen gemeentelijke geurverordening. De gemeente heeft de wettelijke eis van 50 meter zelf opgetrokken ook grotere melkveehouderijen vanaf 450 melkkoeien, ook al bestaat er geen geureenheid voor melkkoeien. De in eerste instantie door de melkveehouder gewenste vergunning voor 1.000 melkkoeien zou door de plaatselijke verordening niet mogelijk zijn geweest omdat daarvoor 50 meter meer ruimte tot de eerste woning nodig was geweest. Het huis van de collega-melkveehouder die tegen de vergunning in beroep is gegaan ligt op 150 meter.

Over zes weken volgt de uitspraak.

Laatste reacties

  • Kieke

    Fijne (collega) is dat. Jaloerse bok

  • hoving1

    ja wat een stakker

  • hoving1

    ja wat een stakker.

Of registreer je om te kunnen reageren.