AlgemeenNieuws

‘Schade extra boycot loopt in tientallen miljoenen’

Zoetermeer – De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) schat dat de nieuwe boycot van Russische zijde de sector maandelijks tientallen miljoenen zal kosten.

Dit baseren zij op een optelsom van de geschatte schade bij de grotere bedrijven die actief zijn in de afzet van nu geboycotte bijproducten, zo vertelt een woordvoerder van het COV.

De Russische voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor maakte gisteren bekend nu ook bijproducten van runderen en varkens te gaan boycotten, waaronder diermeel en dierlijke vetten. “Als er geen andere afzetmarkt voor deze producten wordt gevonden, spreken we over een substantiële schadepost voor de sector die je zeker niet moet onderschatten, nog bovenop de al geldende boycot voor onder andere varkens- en rundvlees,” zo meldt COV-woordvoerder Dé van de Riet. “Deze boycot raakt niet alleen vleesslachterijen en vleesverwerkers, maar vooral ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in de afzet van bepaalde bijproducten.”

Het COV kan moeilijk inschatten of andere afzetmarkten voorhanden zijn. “Bedrijven zijn zich er inmiddels van bewust dat handel met Rusland risicovol is,” aldus Van de Riet. “Maar we hebben er op dit moment geen zicht op in hoeverre er al verder is gekeken naar andere afzetmarkten.”

Vanaf 21 oktober gaat de nieuwe boycot in. De reden hiervoor is dat er ‘in meerdere gevallen verboden en schadelijke stoffen zijn aangetroffen in Europese bijproducten’, zo meldt Rosselkhoznadzor. Welke stoffen dit zijn maakt de dienst niet bekend. Onder andere varkens- rund- en pluimveevetten zijn niet langer welkom, naast andere bijproducten van runderen en varkens. Producten die al onderweg zijn en uiterlijk 26 oktober bij de grens arriveren zullen nog wel worden toegelaten, mits zij volgens de gewoonlijk gebruikte methodes goedgekeurd worden.

Beheer
WP Admin