Home

Nieuws 1020 x bekeken 2 reacties

'Schade extra boycot loopt in tientallen miljoenen'

Zoetermeer – De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) schat dat de nieuwe boycot van Russische zijde de sector maandelijks tientallen miljoenen zal kosten.

Dit baseren zij op een optelsom van de geschatte schade bij de grotere bedrijven die actief zijn in de afzet van nu geboycotte bijproducten, zo vertelt een woordvoerder van het COV.

De Russische voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor maakte gisteren bekend nu ook bijproducten van runderen en varkens te gaan boycotten, waaronder diermeel en dierlijke vetten. "Als er geen andere afzetmarkt voor deze producten wordt gevonden, spreken we over een substantiële schadepost voor de sector die je zeker niet moet onderschatten, nog bovenop de al geldende boycot voor onder andere varkens- en rundvlees," zo meldt COV-woordvoerder Dé van de Riet. "Deze boycot raakt niet alleen vleesslachterijen en vleesverwerkers, maar vooral ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in de afzet van bepaalde bijproducten."

Het COV kan moeilijk inschatten of andere afzetmarkten voorhanden zijn. "Bedrijven zijn zich er inmiddels van bewust dat handel met Rusland risicovol is," aldus Van de Riet. "Maar we hebben er op dit moment geen zicht op in hoeverre er al verder is gekeken naar andere afzetmarkten."

Vanaf 21 oktober gaat de nieuwe boycot in. De reden hiervoor is dat er 'in meerdere gevallen verboden en schadelijke stoffen zijn aangetroffen in Europese bijproducten', zo meldt Rosselkhoznadzor. Welke stoffen dit zijn maakt de dienst niet bekend. Onder andere varkens- rund- en pluimveevetten zijn niet langer welkom, naast andere bijproducten van runderen en varkens. Producten die al onderweg zijn en uiterlijk 26 oktober bij de grens arriveren zullen nog wel worden toegelaten, mits zij volgens de gewoonlijk gebruikte methodes goedgekeurd worden.

Laatste reacties

  • agratax2

    Hier worden we weer eens bang gemaakt voor iets dat hopelijk niet komt omdat betrokken mensen antwoorden hebben gevonden op de dreiging. Een dreiging die de beleidsmakers de wereld in slingeren en aan het eind ontkrachten met misschien heeft de handel al een antwoord. Als iemand bezig is zijn graf te graven is het Poetin, die zijn volk voor de enorme uitdaging stelt 'Hoe blijf ik mezelf voeden bij de huidige inflatie, de prijsstijging en een achter blijvend inkomen'. Hoe lang verdragen de Russen dit machtvertoon van hun president??

  • Jan Veltkamp

    Ik kom net terug uit China. Daar liggen ze helemaal dubbel van het lachen. Zij hebben het vlees nog nooit zo goedkoop geimporteerd. Het is zo erg dat het goede vlees uit europe goedkoper is dat hun eigen spulleke dat ze nu naar Rusland exporteren. De schade is geen 10 tal miljoen maar loopt in de 100tal miljoenen. En de schade wordt nog groter. Volgens CPB zijn er op dit moment al 100.000 banen minder dan 6 maand terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.