Home

Nieuws 16 reacties

RvS: Bakker moest terecht silo's afbreken

Den Haag - Fouragehandelaar Jan Bakker uit Oldebroek heeft terecht twee nieuwe mestsilo's bij zijn 1.100 hectare grootte landbouwbedrijf in Dronten moeten afbreken. Tot die conclusie kwam de Raad van State (RvS) deze maand. Daarmee wordt de uitspraak van 22 november 2013 door de rechtbank Midden Nederland bevestigd. Bakker had in strijd met het bestemmingsplan de beide mestsilo's gebouwd binnen de bouwvrije zone van 10 meter vanaf de grenzen van het bouwperceel. De silo's stonden op 4,5 meter binnen de bouwvrije zone.

Jan Bakker voerde aan dat de gemeente hem niet had mogen verplichten de silo's af te breken, omdat er volgens hem zicht was op een legalisering van de situatie. Er waren plannen voor een nieuw bestemmingsplan Buitengebied, volgens de fouragehandelaar zou daarin het bouwblok mogen groeien van 2,5 hectare naar 3 hectare. De RvS gaat niet mee in die redenering van Bakker, omdat ten tijde van het belang nog geen ontwerp van dit bestemmingsplan ter inzage was gelegd. Daardoor was er volgens de RvS geen concreet uitzicht op legalisering. De RvS voegt hier nog aan toe dat in het op 27 maart 2014 ter inzage gelegde ontwerpbestemmingsplan de grootte van het bouwblok nog steeds op 2,5 hectare is gesteld.
Ook het argument dat Jan Bakker had mogen vertrouwen op de door een ambtenaar per sms opgegeven afstand waarmee hij de grens tot de 10 meter bouwvrijezone kon bepalen, vindt geen genade in de ogen van de RvS. Omdat Bakker in een eerder stadium een aardappelbewaarschuur 5 meter langer had gemaakt dan vergund was, kwam hij in zijn berekeningen niet goed uit. Dit is echter geheel voor zijn eigen rekening en risico stelt de RvS. Dat het college nooit een opmerking heeft gemaakt over de te grote bewaarschuur geldt evenmin als verzachtende omstandigheid.
Voor de stelling van Jan Bakker dat zijn bedrijf onevenredig veel kosten - bijna €700.000 - heeft moeten maken voor het afbreken en opnieuw opbouwen van de silo's terwijl deze vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn, vindt de fouragehandelaar bij de RvS evenmin gehoor. De RvS stelt dat een overschrijding van 4,5 meter van de 10-meterzone niet als gering kan worden beschouwd. Daarom moeten de financiële gevolgen voor rekening van Bakker blijven, stelt het rechtscollege. RvS: "Dat de mestsilo's vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn en aan het oog zullen worden onttrokken door een groensingel, maakt dat niet anders."
De conclusie van de rechtbank Midden-Nederland, dat het college geen misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid wordt door de RvS ook onderschreven. De rechtbank heeft in de ogen van de RvS terecht geen aanleiding gevonden voor het verwijt van Bakker aan het college, dat ze hun bevoegdheid om handhavend op te treden tegen de overtreding van het bestemmingsplan alleen maar heeft gebruikt om Jan Bakker te laten zien dat het hem kan laten doen wat het college wil. De RvS ziet dan ook geen reden voor een schadevergoeding aan Jan Bakker.

Laatste reacties

 • somporn

  Kapitaal vernietiging is beter en ondernemer pesten door de overheid.

 • pinkeltje

  Wie pest wie als je een loods willens en wetens groter bouwt dan waar vergunning voor is verleend?

 • vinnetrad

  brutale mensen hebben de halve wereld,of toch niet?
  700.000 voor twee kleine silo's?wel een beetje overdreven niet.

 • hansje

  de regels zijn toch duidelijk ,waarom dan zuren had hij maar na moeten denken met het bouwen van de silo's

 • aarthamstra1

  OPHANGEN ??En zo trappen we onze eigen mensen,Collega's de grond. Walgelijk , Sprak van de week nog een Directeur meel fabrikant die vond dat de heer van Cats moet worden gehangen hij vertelde dat hij zo walgt van mensen die de branche in gevaar brengen ,Ik vertelde hem da hij 20,000 euro van mij krijgt als hij kan bewijzen dat het niet in de SOJA (furazolidon) van Cargrill zit. Nog even verder verteld die Directeur dat hij vaak op zaterdag voor zijn klanten medicijnen door het voer mengd. dat hij er nu ook mee stop ,WIE MOESTEN ZE OOK ALWEER OPHANGEN??? .

 • Mozes

  @aarthamstra, van de geïmporteerde soja is een deel rechtstreeks naar verschillende mengvoerfabrikanten gegaan. Deze bleek vrij te zijn van furazolidon. Een ander deel is eerst op het terrein van Van Kats geweest en daarna doorgeleverd aan enkele mengvoerfabrikanten. Alleen DEZE soja bleek vervuilt met furazolidon. Hiermee heb ik bewezen dat de furazolidon niet in de soja van Cargrill zat.
  Ik zal jou mijn bankrekeningnummer toesturen via de redactie zodat je mij die €20.000 kunt overmaken.

 • juur

  Agrarische bouwblokken vergroten naast woningen met alle overlast kan wel. Maar dit niet. Wat een hypocrisie Wat een bureaucratie.

 • pinkeltje

  Ook naast woningen kun je het bouwblok niet eindeloos vergroten en ook daar geldt dat je niet buiten het bouwblok kunt bouwen. Alles heeft zijn grenzen. Leuk of niet leuk.

 • hortensia

  neemt niet weg dat het toch een zure appel blijft die je als ondernemer maar weer boven moet zien te komen

 • jakobisx

  zozie maar weer,je kunt niks meer vertrouwen,zo schriftelijk
  vroeger een woord was een woord,nu zeggen ze 'ik weet het zeter,denk ik!' doorgaan en breekaf, en begin overnieuw, l

 • pinkeltje

  Hoezo niks vertrouwen als je groter bouwt dan waar je vergunning voor hebt gekregen?

 • aarthamstra1

  Mozes KOM DAN MET JE BEWIJS OF HOU JE SMOEL

 • alco1

  Nou nou Aart.

 • Mels

  Nou nou Aart,het lijkt mij duidelijk als het waar is wat Mozes zegt. Ik zou hou anders je mond gebruiken als je deze reactie niet verwijderd wilt hebben. Voor wat betreft de hr J Bakker. Helaas moet ook hij zich aan de voorschriften houden,net als iedereen. Dat een of andere ambtenaar anders verteld en ook via sms is geen sterk argument en hield dus ook geen stand bij de rechter.

 • Mozes

  @aarthamstra #12, ik heb het bewijs toch al geleverd? Kijk het dossier 'Furazolidon' maar na op deze site dan kun je het zelf lezen. Je mag die €20.000 overigens ook wel in meerdere gedeeltes betalen.

 • ed12345

  Jan Bakker 1100 ha, mij staat nog steeds een gesprek met de directie van de RIJP in de begin 80er Jaren in mijn hoofd op mijn vraag of bedrijven met het oog op de toekomst niet groter konden worden was zijn antwoord :wij willen geen miljoenaires kweken:Ik kon me daar wel in thuis vinden,maar de laatste onwikkelingen daar schijnen die gedachten toch over boord gegooid te hebben .En nou niet beginnen te zeveren over de wereld concurentie ,dat dacht en zei Mansholt ook maar kwam daar later toch op terug alleen was het toen te laat

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.