AlgemeenNieuws

RvS: Bakker moest terecht silo’s afbreken

Den Haag – Fouragehandelaar Jan Bakker uit Oldebroek heeft terecht twee nieuwe mestsilo’s bij zijn 1.100 hectare grootte landbouwbedrijf in Dronten moeten afbreken. Tot die conclusie kwam de Raad van State (RvS) deze maand. Daarmee wordt de uitspraak van 22 november 2013 door de rechtbank Midden Nederland bevestigd. Bakker had in strijd met het bestemmingsplan de beide mestsilo’s gebouwd binnen de bouwvrije zone van 10 meter vanaf de grenzen van het bouwperceel. De silo’s stonden op 4,5 meter binnen de bouwvrije zone.

Jan Bakker voerde aan dat de gemeente hem niet had mogen verplichten de silo’s af te breken, omdat er volgens hem zicht was op een legalisering van de situatie. Er waren plannen voor een nieuw bestemmingsplan Buitengebied, volgens de fouragehandelaar zou daarin het bouwblok mogen groeien van 2,5 hectare naar 3 hectare. De RvS gaat niet mee in die redenering van Bakker, omdat ten tijde van het belang nog geen ontwerp van dit bestemmingsplan ter inzage was gelegd. Daardoor was er volgens de RvS geen concreet uitzicht op legalisering. De RvS voegt hier nog aan toe dat in het op 27 maart 2014 ter inzage gelegde ontwerpbestemmingsplan de grootte van het bouwblok nog steeds op 2,5 hectare is gesteld.

Ook het argument dat Jan Bakker had mogen vertrouwen op de door een ambtenaar per sms opgegeven afstand waarmee hij de grens tot de 10 meter bouwvrijezone kon bepalen, vindt geen genade in de ogen van de RvS. Omdat Bakker in een eerder stadium een aardappelbewaarschuur 5 meter langer had gemaakt dan vergund was, kwam hij in zijn berekeningen niet goed uit. Dit is echter geheel voor zijn eigen rekening en risico stelt de RvS. Dat het college nooit een opmerking heeft gemaakt over de te grote bewaarschuur geldt evenmin als verzachtende omstandigheid.

Voor de stelling van Jan Bakker dat zijn bedrijf onevenredig veel kosten – bijna €700.000 – heeft moeten maken voor het afbreken en opnieuw opbouwen van de silo’s terwijl deze vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn, vindt de fouragehandelaar bij de RvS evenmin gehoor. De RvS stelt dat een overschrijding van 4,5 meter van de 10-meterzone niet als gering kan worden beschouwd. Daarom moeten de financiële gevolgen voor rekening van Bakker blijven, stelt het rechtscollege. RvS: “Dat de mestsilo’s vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn en aan het oog zullen worden onttrokken door een groensingel, maakt dat niet anders.”

De conclusie van de rechtbank Midden-Nederland, dat het college geen misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid wordt door de RvS ook onderschreven. De rechtbank heeft in de ogen van de RvS terecht geen aanleiding gevonden voor het verwijt van Bakker aan het college, dat ze hun bevoegdheid om handhavend op te treden tegen de overtreding van het bestemmingsplan alleen maar heeft gebruikt om Jan Bakker te laten zien dat het hem kan laten doen wat het college wil. De RvS ziet dan ook geen reden voor een schadevergoeding aan Jan Bakker.

Beheer
WP Admin