AlgemeenNieuws

Rendac verwacht opnieuw prijsverhoging in 2015

Son – Rendac verwacht komend jaar opnieuw een prijsstijging van het ophalen van kadavers per dier.

Het bedrijf, onderdeel van Darling Ingredients, werkt op dit moment aan een tariefvoorstel voor 2015 waarin de hoogte van de stijging bepaald zal worden. Dit zal uiterlijk in december klaar zijn en vervolgens worden voorgelegd aan staatssecretaris Dijksma, die daar haar goedkeuring aan moet verlenen.

Volgens een woordvoerder van Rendac gaat het vooral om de ophaalkosten per dier die verhoogd zullen worden, binnen het ‘stoptarief’ oftewel de voorrijkosten worden geen grote prijsschommelingen verwacht. De kosten gaan omhoog omdat de opbrengsten van meel en vet teruglopen. Deze producten worden verbrand en dienen als alternatieve energiebron. De opbrengsten hiervan zijn daardoor afhankelijk van de energiemarkt, waar de prijzen afgelopen jaar gedaald zijn. Volgens Rendac zijn de opbrengsten van de verkoop van melen en vetten afgelopen jaar al tientallen procenten gedaald. De lagere prijzen zullen worden doorberekend in de tarieven voor 2015. Om wat voor percentage het zal gaan kan de woordvoerder niet zeggen omdat er nog aan het voorstel gewerkt wordt.

Vorig jaar zorgde een aangekondigde prijsstijging van 60 procent voor veel ophef. Uiteindelijk werd dit bijgeschaafd, eerst richting de 40 procent en het definitieve stijgingspercentage werd door Dijksma vastgesteld op een gemiddelde van 26 procent over de verschillende diersoorten, voor de prijs per opgehaald dier. Ook toen al zorgde tegenvallende opbrengsten van meel en vet voor de prijsverhoging. Deze viel erg slecht in de agrarische sector, waarbij vooral kritiek kwam op de niet-transparante manier waarop de prijs tot stand kwam, en het feit dat Rendac in Nederland een monopolie heeft op het ophalen van kadavers.

Beheer
WP Admin